Vlasák (ODS): Města potřebují vlastní evropské peníze

27.05.2011 21:05

Města potřebují mít přímý přístup k evropským fondům pro svůj vlastní rozvoj. Starostové a primátoři by tak už nemuseli psát a posílat projekty reagující na výzvy ministerstev a krajů, ale získávali by své peníze na modernizaci měst a rozhodovali o nich na základě skutečných potřeb. Tyto návrhy obsahuje zpráva, kterou dnes přednese na půdě Evropského parlamentu jeho poslanec Oldřich Vlasák.

Vlasák (ODS): Města potřebují vlastní evropské peníze

"Chceme prosadit, aby větší města nemusela obíhat s projekty jednotlivé řídící a zprostředkující orgány, ale mohla sama rozhodovat o přidělování evropských peněz na svém území. Chceme, aby města nemusela čekat na to, až kraj vypíše výzvu na podporu cestovního ruchu s cílem získat dostupné finanční prostředky na opravu klášterní věže, ale aby měla možnost investovat evropské peníze do těch oblastí, které je nejvíce trápí a které jsou součástí jejich strategických cílů jako je např. revitalizace celé městské čtvrti," popsal Oldřich Vlasák a dodal, že schválení těchto návrhů je velice pravděpodobné.

Výbor pro regionální rozvoj ve svém návrhu zprávy k Městské dimenzi v novém programovacím období, jehož je Vlasák zpravodajem, doporučuje několik způsobů proto to, aby v období 2013 - 17 byly finanční prostředky využity efektivně a na skutečné priority měst. "Jde nám konkrétně o změnu přístupu z ‚projekty kvůli penězům‘ na ‚peníze pro projekty‘," řekl Oldřich Vlasák. Města jsou v tomto ohledu klíčová, protože v nich žije většina obyvatel a jsou motory hospodářské činnosti, inovací a zaměstnanosti. Čelí ovšem řadě potíží, doplnil Ing. Vlasák. Tendence k rozpínání měst, ke koncentraci deprivovaných a nezaměstnaných osob v některých městských částech a rostoucí dopravní přetížení patří ke složitým problémům. Je třeba na ně reagovat prostřednictvím vzájemně propojených a místním potřebám odpovídajících řešení v oblasti dopravy, bydlení, odborného vzdělávání a zaměstnanosti.

Podle statistiky Evropské komise byla na období 2007-2013 vyčleněna na rozvoj měst částka ve výši cca 21,1 mld. eur, což představuje 6,1% celkového rozpočtu politiky soudržnosti EU. Z této částky je 3,4 mld. eur určeno na obnovu průmyslových zón a rekultivaci kontaminované půdy, 9,8 mld. eur na projekty regenerace měst a venkova, 7 mld. eur na čistou městskou dopravu a 917 mil. eur na bydlení. Výrazný vliv na města mají i další investice v oblasti infrastruktury, výzkumu a inovací, dopravy, životního prostředí, vzdělání, zdravotnictví a kultury.

Ing. Oldřich Vlasák, člen VR a poslanec EP

Vlastní dotaz Oldřichu Vlasákovi můžete položit ZDE

Více:
Vlasák (ODS): Stát musí obcím pomoci s čištěním odpadních vod

##PROFIL 1534##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.