Zaorálek (ČSSD): Dívejte se, premiér Nečas odhaluje politický puč

18.04.2013 7:23

Nestačím žasnout, k čemu to udělal premiér Petr Nečas dnes mimořádnou tiskovou konferenci.

Zaorálek (ČSSD): Dívejte se, premiér Nečas odhaluje politický puč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Sledovali jsme pozoruhodnou meditaci a spekulaci na téma, kdo a jak bude sestavovat budoucí koalici po příštích parlamentních volbách. Pochopil jsem, že se blíží nový Únor 48. Hlavním pučistou ale tentokrát nebudou komunisté, ale překvapivě sociální demokraté. Dokonalá absurdita. Samozřejmě důkazy a fakta pro podobná obvinění žádná.

Na tiskové konferenci s panem premiérem postával také bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, který minulý týden nechtěně prozradil, jak svou činnost v ústavu chápal. Jeho výrok, že v údajném boji o ústav jde o to, „kdo bude mít klíče od naší minulosti a kdo bude mít monopol na výklad našich dějin“ by neměl zapadnout. Zaplaťbůh, že tam ten dobrý muž už není.

Prohlašuji místopřísežně, že sociální demokracii nikdy o žádný monopol na výklad našich dějin nešlo, ani neusilujeme o žádné klíče k bezpečnostním archivům. Jestli o to šlo panu Hermanovi a pravicovým politikům, kteří pět let ústavem vládli, tak je třeba to změnit. Historie ať patří historikům a politici by jim do toho neměli plkat. Bezpečnostní archivy mají být řádně spravovány a maximálně přístupné veřejnému bádání. Kdo se v minulosti provinil spoluprací s represivními složkami, neměl by se ucházet o vysoké politické funkce. O těchto věcech sociální demokracie s nikým nejedná a nesmlouvá a basta.

Jestli pana premiéra děsí stoupající preference komunistů, tak ho ujišťuji, že za to nemohou žádné temné síly, ale spíš politika jeho vlády. Nechápu, jaké problémy dnes na tiskové konferenci vlastně řešil. A závidím mu jeho starosti. Já jsem dnes ve své kanceláři v Ostravě přijímal návštěvy lidí, kteří řeší situace, do kterých se dostali díky jeho vládě. Mluvil jsem s člověkem, který je zdravotně postižený, dostal směšně nízký částečný invalidní důchod a neví, co si dál počít. Do kanceláře za mnou přicházejí lidé, kterým nepomáhají panem Drábkem zdevastované úřady práce.

Čekal bych, že premiér této země se bude zabývat historicky vysokou nezaměstnaností, omezováním zdravotní péče, nebo tím, kdo zaplatí těch 300 milionů, které bude požadovat Česká spořitelna za zpackaný projekt sKarty.

Ne – pan premiér se zabývá tím, s kým bude sociální demokracie sestavovat vládu v příštím roce a jestli to nebude spojeno s přílišnými koncesemi komunistů. Vaše starosti na moji hlavu, pane premiére. Kdybyste dokázali odpovědně vládnout, nemusely by vás rostoucí preference komunistů tak děsit.

Z vaší tiskové konference mám jeden velmi silný dojem – to, co se vám zřejmě nejvíc honí hlavou, jsou obavy ze ztráty moci a politického vlivu v této zemi. Protože ale nedokážete lépe vládnout, snažíte se alespoň zdiskreditovat a pošpinit politickou opozici – odvést pozornost k tématům, která se vám v minulosti osvědčovala. Když je nejhůř, dá se vždy vytáhnout karta laciného antikomunismu. To je celá podstata dnešního takzvaného boje o ÚSTR. Obávám se, že vám ve skutečnosti vůbec nejde o reflexi minulosti, o spáchané křivdy a politické vězně. Pro vás jsou to jen rekvizity vaše stranického zápasu o politické body. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…