Zimola (ČSSD): Projekt rozšíření Temelína je moderní a bezpečný

20.06.2012 17:12

K středečnímu jednání zástupců samosprávy Jihočeského kraje se zástupci ČEZ.

Zimola (ČSSD): Projekt rozšíření Temelína je moderní a bezpečný
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola vyjádřil na středečním tiskovém brífinku podporu dostavbě elektrárny Temelín. Představitelé krajské samosprávy se dnes sešli se zástupci společnosti ČEZ. Tématem setkání byla prezentace výsledků procesu EIA (hodnocení vlivu dostavby na životní prostředí) v souvislosti s plánovanou dostavbou 3. a 4. bloku JE Temelín a diskuse o širších záležitostech týkajících se dostavby. „Rozšíření Temelína plně podporujeme. Je to moderní a věříme, že i bezpečný projekt. Rozšíření elektrárny bude mimo jiné významným přínosem pro zaměstnanost a zlepšení života v Jihočeském kraji. Elektrárna je náš zděděný soused, přesto jsme za to rádi, protože jde o korektního a slušného partnera, který významně přispívá k rozvoji celého regionu. To však neznamená, že bychom na tohoto souseda neměli určité nároky. Chceme, aby se choval bezpečně a ohleduplně k obyvatelům kraje, chceme, aby byl naprosto otevřený a vstřícný v poskytování všech informací. Protože je Temelín státním, nikoli krajským projektem a protože stavba bude znamenat mimo jiné zvýšenou dopravní zátěž v regionu, požadujeme urychlenou dostavbu dálnice D3 a rychlostní silnice R4 včetně dokončení IV. železničního koridoru z Prahy do Českých Budějovic,“ řekl bezprostředně po diskuzi krajských zastupitelů se zástupci společnosti ČEZ k dostavbě elektrárny Temelín hejtman Jiří Zimola.

Dostavba Temelína má podporu také u obce, na jejímž katastru má být realizována. „K dostavbě elektrárny Temelín máme dostatek informací, společnost ČEZ nás pravidelně informuje. Všechny naše dotazy jsou zodpovídány velmi rychle. Jsem rád, že v souvislosti s nárůstem dopravy během výstavby, byl zohledněn i náš požadavek na obchvat okolo obce.,“ říká Petr Macháček, starosta obce Temelín. Současně připomněl, že tato dopravní stavba by měla být v souladu územní plánem obce i zásadami územního rozvoje kraje.

Právě starostové a zastupitelé z měst a obcí z okolí elektrárny se mohli se stavem procesu EIA seznámit během setkání se zástupci společnosti ČEZ v minulém týdnu. Šanci diskutovat dostavbě Temelína měli také Rakušané a Němci na veřejných besedách ve Vídni, resp. v bavorském Pasově. V obou případech se na jednání dostavilo pouze pár desítek lidí, přestože protijaderní aktivisté z obou zemí patří mezi nejaktivnější. Naopak v České republice má podle posledního průzkumu společnosti STEM z letošního května rozvoj jaderné energetiky podporu u 62 procent obyvatel. „Tyto výsledky jsou dobrou zprávou i pro další generace. Nové bloky totiž budou moci být v provozu až 60 let a počítáme, že nahradí nejstarší uhelné elektrárny, které budeme muset z důvodu končící životnosti v následujících letech zavřít. Je dobře, že si v ČR uvědomujeme možnosti, které má naše země pro výrobu elektřiny k dispozici,“ poznamenává k výsledkům průzkumu Miloš Štěpanovský, ředitel JE Temelín.

Další diskuze k dostavbě Temelína se uskuteční v pátek v českobudějovické sportovní hale. Projednávat se bude dokumentace EIA a posudek, který na ní zpracoval odborník jmenovaný Ministerstvem životního prostředí. Z dokumentace EIA vyplývá, že dostavba elektrárny Temelín nebude mít zásadní vliv na životní prostředí.

„Realizace žádné stavby se neobejde bez vlivu na životní prostředí. Výjimkou není ani stavba jaderné elektrárny. Smyslem procesu EIA je tyto vlivy vyhodnotit co možná nejkomplexněji a navrhnout opatření, která povedou k jejich minimalizaci nebo úplnému vyloučení,“ uvedl Petr Závodský, ředitel Výstavby jaderných elektráren ČEZ.

Na přípravě dokumentace EIA s dvěma a půl tisíci stran se podílely dvě stovky odborníků například z Akademie věd ČR, Výzkumného ústavu vodohospodářského Masarykovy univerzity, Ústavu jaderného výzkumu v Řeži nebo Českého hydrometeorologického ústav. Podle těchto odborníků vlivy během vlivy během stavby, provozu i následném ukončení nepřekročí zákonem stanovené limity.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.