Půl roku do voleb. Politolog tuší černého koně, o kterém se vůbec nemluví

23.04.2017 17:02

POLITOLOGOVÉ Hnutí ANO Andreje Babiše navzdory skandálům svého šéfa míří nezadržitelně k volebnímu vítězství ve sněmovních volbách. I když někteří nezdolní optimisté říkají, že do rozhodujícího hlasování zbývá ještě několik měsíců, takže se může ještě ledacos stát, politolog Jan Kubáček je realista. „Aby ANO nevyhrálo, muselo by dojít k nějaké zásadní aféře Andreje Babiše, která by zapůsobila jako šrapnel. Ale současně by se vedle toho musel objevit atraktivní protikandidát,“ prohlásil známý politolog. Ale současná nabídka alternativ v podobě vedení sociální demokracie a dalších stran je podle něj slabá. „Neměl by to být omšelý politik, který je na politické scéně dlouho a lidé jsou z něj unaveni,“ řekl ParlamentnímListům.cz k představě, jak by měl vypadat ten, kdo by nahradil Andreje Babiše. A prozradil, že ve volbách by mohli také zabodovat Piráti.

Půl roku do voleb. Politolog tuší černého koně, o kterém se vůbec nemluví
Foto: archiv JK
Popisek: Politolog Jan Kubáček

Když na voliče ANO nezabraly ani Čapí hnízdo, daňové úniky v souvislosti s využitím korunových dluhopisů, záhadné koupě a prodeje firem majitele Agrofertu, protože jde podle Kubáčka často o kombinaci účetnické hatmatilky, ve které se veřejnost ztrácela, ale zapůsobila i záchrana prezidenta, blahovůle a opatrnost politických konkurentů, musela by věc, která by zviklala a odradila voliče ANO, být skutečně velmi vážná, že by odkryla „ledví Andreje Babiše“. „Musela by být tak razantní, že by se stala tématem i jeho médií, tak vážná, aby pro prezidenta i jeho politické partnery už bylo složité se ho zastat,“ vysvětlil Jan Kubáček, že by muselo jít o zásadní osobní selhání, aféru, která by zpochybnila integritu a váhu Babiše jako osobnosti, jeho dosavadní kariéru, způsob jeho zbohatnutí.

Sobotka je už politický itinerář, jeho atraktivita pro voliče se vytrácí

Vládnoucí sociální demokracie se ocitá ve stále větších problémech, její podpora zaostává o mnoho procent za vedoucím hnutím ANO. Její preference se pohybují kolem patnácti procent a nijak nerostou, i když se její předseda Bohuslav Sobotka snaží zoufale hledat témata, která by zaujala voliče. Důvod je podle Kubáčka v naprosto nízké atraktivitě současné nabídky ČSSD, jednak personální, ale i tematické.

„Sociální demokracie ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky mluví úřednicky, odtažitě, šedě, často to nevzbuzuje důvěryhodnost, protože sociální demokraté s něčím přijdou, aby to po pár dnech odvolali nebo modifikovali. Témata, ač by lidem mohla pomoci, jsou často odtažitá nebo nesrozumitelně a úředním způsobem prezentovaná,“ vytýká politolog neschopnost sociálních demokratů „prodávat“ témata jako třeba Andrej Babiš.

„On má schopnost témata prodávat, přisvojovat si témata jiných, má schopnost to vysvětlit tak, aby tomu člověk rozuměl,“ oceňuje schopnosti šéfa ANO. Naproti tomu Sobotka podle něj své návrhy prezentuje jak nástěnku úředníkovi. „A druhý zádrhel je v tom, že Sobotka už je dnes politický itinerář, součást politické krajiny, téměř už jako Miroslav Kalousek a někteří další. Takže lidé jsou už z nich unaveni, jejich charisma nefunguje. A protože je Sobotka v politice pořád, jeho atraktivita pro voliče se vytrácí,“ dodal Kubáček.

V sociální demokracii se násobí uniformita a šeď

Voličům sociální demokracie také vadí ztráta rozmanitosti a názorové pestrosti ČSSD. Z vysokých funkcí nebo vrcholné politiky odchází spousta poměrně známých tváří jako Jeroným Tejc, Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jiří Zimola a další vypadnou ze sněmovny na podzim, protože se nedostali na volitelná místa na kandidátkách. Většinou jde o lidi z antisobotkovského tábora, sympatizanty Miloše Zemana.

„Části voličů mohou chybět, někteří reprezentovali bodré, lidové, levicovější křídlo nebo byli vnímáni jako potenciální tváře budoucnosti. Takže je řada voličů, kteří se začínají poohlížet po někom jiném, třeba zpátky po komunistech nebo po protestních stranách,“ míní politolog. A někteří středoví voliči se kvůli poslednímu příklonu ČSSD k levicovým tématům, jako jsou progresivní nebo sektorová daň, začali také poohlížet jinde, ať už po ANO nebo po Pirátech.

Volič by podle Kubáčka bral, kdyby staré tváře byly nahrazeny novými tvářemi nebo lidmi s výraznými názory. „Problém je, že jsou nahrazováni loajálními stoupenci Sobotky, kteří vůbec nemluví nebo mluví podobně jako Sobotka. Násobí se uniformita, nezajímavost politické strany,“ tvrdí politolog. Když hrozí, že se do sněmovny dostane málo poslanců sociální demokracie, sílí podle Kubáčka snaha, aby se tam za každou cenu dostalo co nejvíc Sobotkových stoupenců, takové uniformní křídlo bez emocí, bez chuti a zápachu.

ČSSD ještě není na preferenčním dně

Žádná politická strana nikdy dlouhodobě nebodovala tím, že byla stoupenci jednoho člověka, že papouškovala to, co řekl lídr. „To voličům dlouhodobě vadí a promítá se to na nízké a klesající podpoře. Obávám se, že sociální demokracie stále není na tom pověstném preferenčním dně a že její preference, pokud bude pokračovat dosavadním stylem, může klesnout až ke dvanácti, deseti procentům. Následuje cestu, kterou si prošla ODS. Ukazuje se, že se ČSSD pohybuje směrem k nějaké kocovině, k zásadnímu otřesu,“ míní Jan Kubáček.

Politolog Jan Kubáček je přesvědčen, že i v případě hnutí ANO zafunguje pravidlo, že žádná strana si dlouhodobě nemůže vystačit s papouškováním názoru jediného šéfa. „Jsem přesvědčen, že hnutí ANO od podzimních sněmovních voleb, zvlášť pokud mu dopadne premiérský post, bude muset začít prezentovat i další tváře ANO. To je model, který si zažila ODS v počátcích, kdy se objevil fenomén Václava Klause a on se stal premiérem, voliči začali hledat další tváře ODS. Tady to platí stejně,“ vysvětlil.

Připomněl, že hnutí ANO je na politické scéně zhruba šest let a drží se trochu zázrakem i díky charismatu Andreje Babiše a jeho údernému a srozumitelnému vystupování. V případě Andreje Babiše jsou tedy lidé ochotni ledacos akceptovat, protože s ním sympatizují, ztělesňuje jejich představu aktivního politika, je to jejich kandidát na premiéra. „Ale lety působení ANO v politice se tento postoj promění ve volání po dalších tvářích, výrazných odbornících nebo výrazných regionálních osobnostech,“ dodává Kubáček. Uvidí se, jestli se tito „noví“ lidé budou generovat z podnikatelského nebo jiného nepolitického světa, krajských radních nebo generace poslanců.

Když v KDU-ČSL neustane okopávání kotníků, dvojkoalice opravdu pohoří

Zajímavý vývoj se odehrává i ve středu politického spektra. Zformovala se volební dvojkoalice lidovců a Starostů, která k tomu, aby se do sněmovny dostala, potřebuje získat deset procent voličů. Zatím však tak vysoké podpory nedosahují obě strany zvlášť ani dohromady. Zejména členové KDU-ČSL řeší otázku, zda riskovat, že za cenu virtuální naděje získání dvouciferného volebního výsledku se nakonec opět do sněmovny nedostanou. Na rozdíl od Starostů a nezávislých mají při samostatné kandidatuře vstup do sněmovny téměř jistý. Proto se zvedá v některých regionech proti riskantnímu spojení vlna odporu. Necouvnou nakonec těsně před volbami?

„O tom rozhodne květnový sjezd KDU-ČSL. Když se tam nevyjasní strategie a neutne okopávání kotníků uvnitř strany, tak dvojkoalice opravdu pohoří,“ soudí Jan Kubáček. Protože jestli něco volič nenávidí, pak jsou to spory uvnitř stran ještě před tím, než se začnou ucházet o voliče. „A to se teď – zejména v případě Jiřího Čunka – děje. Chápu, je to možná určitý signál na možný střet o předsedu KDU-ČSL, ale od té chvíle buď utichnou spory a dvojkoalice má šanci, když se soustředí na prezentaci pověstné střední síly,“ říká politolog.

Je vidět, že lidovci hrají na tichou dominanci, aby jejich volič chápal, že dvojkoalice je primárně strana lidová, a doufají v překroužkování. Politolog vidí šanci dvojkoalice, ale pokud se budou strany přetahovat o kandidátku a bude převažovat na jedné či druhé straně trpkost, může celý projekt skončit hořkým neúspěchem. „Nebo z toho ještě předtím lidovci vycouvají a podají kandidátky jen KDU-ČSL. Ale to hraniční rozhodnutí se blíží, musí přijít v řádu měsíce, protože pak už to může být škodlivé a pro voliče odrazující. A to i pro voliče lidovců, protože nemají rádi přetahovanou, popichování a politikaření,“ varuje Kubáček.

Z ďábelské představy Miroslava Kalouska by měli marketéři udělat silnou stránku TOP 09

Pravice bude po sněmovních volbách v dolní komoře parlamentu opět spíš slabá, protože podle Kubáčka zatím nepřichází s nějakým tématem, které by zaujalo a vyvolalo zájem voličů. A to platí, ať bude ve sněmovně ODS, TOP 09 nebo někdo třetí. Upozornil, že i TOP 09 má složitou situaci, protože voličské nálady se pohybují v nějakých rozptylech, ale rozptylech nebezpečně blízko pětiprocentní hranici. „Ukazuje se, že v TOP 09 nefunguje zatím žádné téma a veřejnost slyší jen na přítomnost Miroslava Kalouska. Až je divné, že marketéři TOP 09 nezačínají pracovat s fenoménem Miroslav Kalousek, aby to odlehčili, aby si z té ďábelské představy Kalouska udělali silnou stránku, jak se jim to dařilo, když prezentovali Karla Schwarzenberga,“ radí politolog, protože to považuje za velkou výzvu.

Novou hvězdou TOP 09 je Dominik Feri

Lidé mají pocit, že politici jsou uzavřeni v jiné bublině

Nabízí se otázka, jestli některé politické straně, například TOP 09, nemůže ve volbách pomoci fakt, že se výrazněji než ostatní distancuje od spolupráce s Andrejem Babišem, protože voličů, kteří si nepřejí v čele vlády předsedu ANO, je stále výrazná většina. Politolog Jan Kubáček tuto možnost připustil, ale dodal, že pouhé strašení Babišem je málo. Voliči chtějí další dvě tři témata, kterých se do značné míry bojí. Je to otázka životní úrovně, bezpečnosti a elementární stability.

„Na to musí mít i Antibabiš výrazný názor, srozumitelně sestavený a komunikovatelný. Ale vyzyvatelům Babiše chybí náboj, určitá energie, schopnost jasně, srozumitelně a laicky obhájit nějaká klíčová témata. Doba je tak neklidná, napínavá, rozvášněná, lidé čekají, že i politici budou jadrnější, jasnější, půjdou po tématech, která hýbou společností, a nezůstanou jen na úrovni úřednického vidění světa a úřednického popisování situace. To lidi dráždí. Když je budoucnost nejistá, o to víc to společnost provokuje, protože lidé mají pocit, že politici jsou v jiné bublině,“ prohlásil Kubáček.

Čekání na návrat voličů z vandru domů je pro ODS nejistá strategie

Jan Kubáček považuje za zajímavé, že ODS se snaží prezentovat různá témata, ale na voliče to příliš nezabírá. Oslovuje to jen pevné jádro jejích voličů a některé váhavé, ale u ostatních to vyvolává pasivitu a netečnost. „Buď se ODS zvýrazní a bude trochu prostořeká po vzoru Václava Klause mladšího či Robejškových Realistů, nebo bude úřednicko-korektní a bude zůstávat na pozici, na které je: ale pak jediné, co jí bude zbývat, bude čekání na souhru selhání Andreje Babiše a možný návrat některých jejích původních voličů z vandrů domů,“ prohlásil politolog.

Ale tato strategie je podle něj nejistá a dlouholetá. Uvidí se, jestli zvítězí vidění světa optikou Bohuslava Sobotky, což Kubáčkovi evokuje postoj předsedy ODS Petra Fialy, nebo kovbojský styl, který částečně ovládají Babiš, Václav Klaus mladší a Robejšek. ODS zůstává na velmi korektních pozicích, nevybočuje, neprovokuje, je poměrně uniformní.

Měla by si podle politologa vzít příklad z pravicových stran v sousedství naší země, které používají lidový slovník a mají úspěch. „Nesmí to být hrubé, netaktní, ale když se popisují reálné problémy reálnými slovy a je to reálně podepřené jasnými argumenty a úvahami o řešení, je to i na pravici korektní,“ nepochybuje.

Piráti berou hlasy Zeleným a loví i v dalších vodách

Černým koněm voleb, který může překvapit, jsou Piráti. Jak selhává ČSSD, může se podle Kubáčka objevit další volební fenomén, a to je Pirátská strana. „Už v mnoha našich různých měřeních se ukazuje, že to je skupina, která překvapivě oslovuje řadu voličů,“ upozornil politolog. A mají větší šanci než Zelení, kteří doplácejí na to, že už jednou měli příležitost a v očích voličů zklamali. Mnohým vadí, že Zelení jsou především svázáni s tematikou životního prostředí a ve své době s migrací.

U Pirátů funguje, že je to neokoukaná strana, která nebyla ve sněmovně, není stranou funkcionářů. Zaměřuje se na tematiku svobody, spojenou spíš s právy člověka a právy jeho peněženky, a zdá se, že to funguje víc než u Zelených, kteří vedou spory, kam se má zelená politika vydávat. A pro spoustu voličů jsou jejich témata – ekologická politika a pomoc migrantům – téma luxusu a ne každodennosti. „I to je důvod, že Piráti berou Zeleným preference a zároveň loví i v dalších vodách, oslovují zklamané levicové a protestní voliče i prvovoliče. Je to strašně složitá skupina, bude těžké je přesvědčit, aby šli k volbám, ale není to vyloučené,“ míní Kubáček.

Tomio Okamura – příběh o houževnatosti a přežívání

Do Poslanecké sněmovny se zřejmě dostane i Okamurova SPD. „Okamura – to je příběh o houževnatosti, o tom, že i politik, byť v mediální izolaci, si může jít svou cestou a odehrávat svou politiku,“ poukázal na osamělého politického běžce politolog. Ale poučit by se z toho mohly ODS a další skupiny a hnutí, které si stěžují, že nemají rovný přístup do médií. „Okamura, ač to dělá opravdu nevybíravými a velice rafinovanými způsoby, se umí obratně pohybovat v rámci sociálních sítí, roky dokáže fungovat v mediálním stínu, přitom si udržet svá témata a v podstatě přežívat,“ shrnul Jan Kubáček, v čem tkví úspěch politika, který ovšem ze svých témat zatím nic neprosadil, jen dokázal, že se mu rozpadla strana, která měla víc poslanců než členů.

Povolební scénáře? Silné hnutí ANO a kolem něj roztříštěné politické síly

Co tedy pravděpodobně čeká Českou republiku po sněmovních volbách, jejichž výsledky se dozvíme přesně za půl roku? Politolog Jan Kubáček nastiňuje dva možné scénáře, které mohou volební výsledek a další čtyřleté volební období výrazně ovlivnit.

„Buď budou pokračovat spory ve dvojkoalici, nejistota v TOP 09 a Okamura neuspěje, pak půjde poměrně dost hlasů ve prospěch vítěze – tedy hnutí ANO. Mohlo by se stát, že by Andrej Babiš díky neúspěchu několika stran mohl těžit, že by měl velice silný mandát a vytvořil jednobarevnou vládu nebo vládu s jedním koaličním partnerem nebo tichou tolerancí své vlády. A podle druhého scénáře se dostane do sněmovny relativně hodně politických stran, šest nebo sedm, pokud dvojkoalice získá kolem dvanácti procent. Pak očekávám, že nastane souboj o to, kdo usedne ve vládě Andreje Babiše.

Může to být jeden nebo dva symboličtí partneři,“ maluje možné povolební scénáře politolog. Nepočítá s tím, že by vznikla velká multibarevná koalice proti hnutí ANO, spíš předpokládá silné hnutí ANO a kolem něj roztříštěné síly. A připomíná, že do povolebních jednání bude ještě vstupovat Miloš Zeman. „Očekávám, že se jednání kolem vlády protáhne, aby bylo dořešeno kolem Vánoc, a dokončovat se bude čtrnáct dní před prezidentskou volbou,“ naznačuje politolog, že prezident Miloš Zeman si nenechá ujít obrovskou příležitost, která mu před přímou prezidentskou volbou umožní největší a nejúčinnější předvolební kampaň v médiích, která ho navíc nebude stát ani korunu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…