Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

10.06.2024 20:16 | Komentář

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních stran, ale také veřejnoprávní České televize. „Mnoho lidí si prostě uvědomilo, že to už stačilo. Atmosféra je taková, že vláda překročila určitou mez a Česká televize i rozhlas fungují kontraproduktivně a lidé neslyší na to, co jim předkládají,“ míní Best v hodnocení výsledku hlasování.

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best
Foto: ČT
Popisek: Lídři sněmovních stran v Superdebatě ČT

Co všechno ukázaly evropské volby? ParlamentníListy.cz se ptají politického pozorovatele Erika Besta. Volební výsledek podle jeho slov tentokrát koalice SPOLU prezentovala pokorně, přesto nezaznívalo slovo prohra. „Měl jsem pocit, že ve štábu SPOLU několikrát zazněl sehraný potlesk. Tleskalo se tam tolikrát, že by k tomu snad spontánně ani nedošlo. Jinak je to zřejmé, stačí si to všechno sečíst. Z toho natvrdo vychází, že vládní strany získaly jen 37,17 procenta, zatímco zbytek měl v součtu 51,69 procenta. Z toho výhru pro vládní tábor udělat opravdu nelze,“ říká.

„Důležité, co by nemělo zapadnout, že propadlých hlasů je proti sněmovním volbám v roce 2021 málo a ty strany a subjekty, které v těchto volbách překročily pětiprocentní hranici, mají téměř jistotu, že ji překročí i v příštím roce. V případě SPD lze předpokládat, že ve sněmovních volbách získá více než současných 5,73 procenta. Z tohoto hlediska došlo ke konsolidaci těch ‚nedemokratických‘ neparlamentních stran, což je pro vládní koalici strašně špatná zpráva, protože si dobře pamatujeme, že kdyby ty menší strany dostaly v roce 2021 o pár tisíc hlasů víc, prošly by do Sněmovny a Fiala nebyl premiérem,“ upozorňuje Best.

Všímá si zajímavého detailu. „STAN byl dán volební potenciál až 27 procent, což je stejné procento, které bylo přisuzováno Danuši Nerudové před prezidentskými volbami. Dvakrát jí bylo dáváno 27 procent a dvakrát shořela. Nevím, jestli je náhoda, že dvě strany, které strašně tlačí Česká televize, SOCDEM a STAN, jsou právě ty, které nesplnily své očekávání či potenciál,“ zamýšlí se.

Lidé už podle něho mají dost toho, jak se veřejnoprávní Česká televize snaží lidem vnutit určité strany nebo kandidáty. „Jak říká Kateřina Konečná, mnoho lidí si prostě uvědomilo, že to už stačilo. Atmosféra je taková, že vláda překročila určitou mez a Česká televize i rozhlas fungují kontraproduktivně a lidé neslyší na to, co jim předkládají,“ konstatuje Erik Best.

„Zajímavá byla slova Petra Fialy v neděli, který už najednou nemluvil o populistech, extremistech a nedemokratických stranách, ale výrazně změnil rétoriku a začal používat termín protestní strany. Možná pochopil, že musí být smířlivější, jednat s opozicí a využívat většinu ve Sněmovně chytřejším způsobem než dosud. Ještě před pár dny Fiala mluvil o nutnosti zachránit Evropu před extremisty a najednou toho v neděli zanechal. Možná bude odteď stejně fungovat i Česká televize, protože všem došlo, že jejich dosavadní rétorika nenese výsledky, naopak pomáhá těm, na které se útočí,“ má jasno politický analytik.

Předčasné sněmovní volby po vzoru Francie jsou podle jeho slov v našem případě nereálné. „Zmínil to i Babiš, že nemá smysl se o předčasné volby pokoušet, protože vládní koalice má jasnou většinu a nelze to změnit. Voliči si to přáli, zvolili je, tak ať si to vychutnají do hořkého konce. Totéž platí pro Českou televizi. Pokud bude pokračovat v nastoleném směru, avizované zvýšení koncesionářských poplatků bude ohroženo. Spíš bych ale řekl, že to pochopí a trochu ten směr zmírní,“ myslí si Best.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

J, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMirja , 11.06.2024 6:38:12
Pan Best to vidí očima normálního přemýšlejícího člověka. Uniklo mu, že opak je pravdou. Vládní banda je soubor šašků, která plní zadání. Copak infantilnímu Lipavskému může něco dojít? Podivovat nad tím, že troubovitý Fiala změnil rétoriku? Ale kdepak. Prostě, tomu kdyby zítra napsali - "jsem idiot", tak nám to přečte.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…