„Já ho zažil a nechci se k tomu vracet.“ Veleba rozsekl Babiše a Baštu

11.01.2023 11:45 | Rozhovor

„Soud si zachoval nezávislost a já říkám, že to je v dnešní době svým způsobem záchrana české společnosti,“ říká k osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo exsenátor a bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba. Babiš se podle něj stává favoritem číslo jedna. Rozebral také další kandidáty. Zamyslel se i nad „dohodou“ mezi generálem Pavlem a skupinou Ztohoven a říká: „Těžko přijmout myšlenku, že kandidát na prezidenta České republiky, podporovaný vládou premiéra Fialy, politicky kšeftuje s ukradeným symbolem státnosti …“ Nevynechal ani Mendelovu univerzitu, kterou sám před lety vystudoval. Přečtěte si také, co řekl k prezidentu Zemanovi. Dostal se i k tomu, co se děje kolem ptačí chřipky a odhadl, kam až se může vyšplhat cena vajec.

„Já ho zažil a nechci se k tomu vracet.“ Veleba rozsekl Babiše a Baštu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý senátor Jan Veleba

Pane inženýre, co říkáte na to, že soud vynesl v kauze Čapí hnízdo osvobozující rozsudek? A jak moc toto podle vás ovlivní či neovlivní výsledky voleb?

Načasování soudu těsně před prezidentskými volbami s mohutnou antibabišovskou clonou pražské a fialové kavárny neslo všechny znaky politického procesu s cílem zastavit Babiše všemi prostředky. To se nestalo, soud si zachoval nezávislost a já říkám, že to je v dnešní době svým způsobem záchrana české společnosti. Nejde o pražskou kavárnu, o provládní média, o mstivý Senát, ti všichni jsou slovy Mirky Němcové zděšeni, generál Pavel veřejně nespokojen s výrokem soudu. Jde o běžné občany, kteří ztráceli víru ve spravedlnost a nyní je zde jistá šance začít s obnovou rozvrácené společnosti. A Babiš je ten, který mezi lidi jezdí, na jeho akcích jsou plné sály, plná náměstí a jestliže v tom bude jako očištěný po šesti letech štvanic pokračovat, tak zde vidím naději.

V posledních dnech z některých míst zaznívá celkem velká podpora pro Jaroslava Baštu. Řadu lidí si získal svým slibem – „odvolám vládu“. Jak vy toto vnímáte?

Je nesporné, že vláda premiéra Petra Fialy nehájí zájmy této země a svoje předsednictví Evropské unie využila ke své sebeprezentaci, k sebechvále a k podbízení se Evropské komisi. Ukrajina na prvním místě, tak by klidně mohli přepracovat svoje programové prohlášení, které neplnili. Sami nemáme a půjčujeme Ukrajině a za půjčku ručíme, posíláme tam zbraně, posíláme tam léky, které v našich lékárnách nejsou. Dálnice a velká města jsou plné aut s značkou UA. Ordinace v nemocnicích, i víkendové pohotovosti, jsou doslova v obležení ukrajinských pacientů. Vidí to naši lidé, vidí to policisté, vidí to lékaři, nespokojenost ve společnosti narůstá. A do toho všeho přijde kampaň prezidentského kandidáta, který odvolá vládu, zastaví válku na Ukrajině. To všechno je potřeba a lidé reagují impulzivně. Já sám to cítím stejně. V politice jsem se ale pohyboval a na vaši otázku odpovím. Nevěřím, že starý a nevýrazný pán, totiž Jaroslav Bašta jako nový prezident, by byl schopen slib splnit. To je záležitost plných náměstí, statisíců nespokojených občanů na Letenské pláni, nikoliv jedince!

Co říci na nedávná slova T. Okamury, že Babiš nemá v druhém kole voleb šanci a že by měl odstoupit a podpořit právě Baštu?

Na to se dá těžko co říct. Uvažujte se mnou. Andrej Babiš šel před jedenácti lety do politiky, založil hnutí ANO, zastával funkci premiéra, byl dlouhé roky dehonestován a vláčen po soudech až nyní pouhé 4 dny před zahájením prezidentských voleb osvobozen, respektive shledán nevinným. Investoval tisíce hodin na cesty za občany po celé České republice. A tak bych mohl pokračovat ve výčtu jeho aktivit ještě dlouho. Určitě to všechno nedělal proto, aby to všechno zahodil a vzdal jenom proto, že si to pan Okamura přeje. Jsem si vědom, že jsem ostrý, ale já a moji kolegové z SPO jsme Tomia Okamuru a jeho způsoby poznali na společné a úspěšné volební kampani do krajských voleb na podzim 2016. Nemám důvod se k tomu vracet, jenom zopakuji, co jsem už několikrát veřejně řekl – Tomio Okamura je nespolehlivý politik a hraje jenom na sebe. V případě jeho výroků, výzev aby Andrej Babiš odstoupil a podpořil tím Baštu musím doplnit, že je navíc nedočkavý politik se ztrátou schopnosti racionální politické analýzy. Naopak, Andrej Babiš se stává favoritem číslo jedna a Tomio Okamura táhne SPD tam, kde je nyní ČSSD. Inu kdo chce moc, nemá nic, praví stará lidová moudrost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak je starý..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVendelín Slunéčko , 11.01.2023 13:59:40
Pan Bašta je možná starý, ale to byl Masaryk také. Možná mu i chybí temperament, ale od toho by měl svůj tým, aby razantně zatočil s touto vládou.

|  8 |  1

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…