„Jinak než prohra se to nazvat nedá.“ Generál Šándor vidí Ukrajinu a má jasno

22.02.2024 4:30 | Rozhovor

Velká ztráta území, odchod 10 milionů lidí a třetina ekonomiky v troskách. Ukrajina, která dva roky odolává ruskému útoku, prohrává. Jiný termín podle bezpečnostního experta a bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Andora Šándora použít nelze. Důvody lze podle něho hledat i na Západě, který slovně deklaruje všemožnou podporu, ale ta se rozchází s realitou. Výhled do budoucna pro Ukrajince prý není zrovna růžový, ale z druhé strany je podle generála Šándora třeba mírnit obavy hovořící o vojenském střetu Ruska s členskými státy NATO.

„Jinak než prohra se to nazvat nedá.“ Generál Šándor vidí Ukrajinu a má jasno
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý šéf vojenského zpravodajství, generál Andor Šándor

Rusům se v posledních týdnech daří na frontě postupovat a jejich ofenziva pokračuje. Západní média píší o viditelné vyčerpanosti prezidenta Zelenského. Má nyní Západ reálnou sílu a ochotu Ukrajině v této situaci více pomoci, aby otočila situaci na bojišti?

Dlouhou dobu vidím zásadní disproporci mezi tím, jak Ukrajinu verbálně podporujeme, a tím, co jsme schopni a ochotni poskytnout. To je zásadní. Verbální podpora budí v Ukrajincích pocit, že je potřeba bojovat dál, ale problém je, že nejsme schopni deklarovanou podporu dostatečně materializovat. Slíbili jsme jim do března milion nábojů do dělostřeleckých systémů a nedáme jim možná ani půlku. Pan prezident Pavel říká, že objevili nějaké možnosti ze třetích zemí nakoupit munici ráže 155 mm a 122 mm za předpokladu, že na to seženeme peníze. Pokud ale vím, v Evropské unii jsou státy, které s tím nesouhlasí – Francie, Řecko a Kypr. Musel by se najít někdo, kdo to zaplatí samostatně. Důležité je i to, že Ekvádor měl dodat zbraně ruské provenience Ukrajině, ale Rusové předběžně odmítli všechny dodávky banánů z Ekvádoru a ten couvnul. 

Stále se hovoří o navýšení zbrojní výroby v Evropě. To by nepomohlo?

To opakujeme stále dokola, jenomže tam je řada problémů. Některé banky zbrojní výrobu financovat nechtějí, samotní výrobci nemají dostatečné kapacity a nechtějí je předem rozšiřovat, protože by potřebovali mít jistotu odbytu. Jinými slovy nemůžeme toho moc udělat, pokud jde o zbraně a už vůbec nic neuděláme s tím, pokud jde o to, kdo s těmi zbraněmi bude bojovat. Vidíme, že Ukrajina není schopna se shodnout na mobilizačním zákonu, je to velké politické téma a bez toho mohou mít Ukrajinci jakékoli zbraně, ale bez lidí mohou těžko válčit. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Musím se smát hlupákům na Novinkách,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 22.02.2024 11:06:06
kteří se už dva roky předhánějí v kritice Ruska a jeho slabosti. Pokud by chtěl Putin porazit a obsadit celou Ukrajinu bez ohledu na civilní ztráty, do týdne by bylo po válce, možná i za tři dny. Putin nechce celou Ukrajinu, ale pouze východní část obývanou převážně etnickými Rusy a nechce, aby zbytečně umírali ukrajinští civilisti, protože jsou to taky Slovani, stejně jako Rusové či Češi. Toto zdejší proamerická část občanů stále odmítá nebo není schopná pochopit. Přitom znám těžší texty.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…