„Příští týden...“ Počkejte na traktory. Zlomová slova odporu proti Fialovi

01.02.2024 10:31 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN Vyrazí naši zemědělci, nebo nevyrazí? „Příští týden bychom měli znát termín, kdy traktory vyjedou hromadně. Kdy se přidají všichni, kdo se přidat chtějí a já doufám, že nezůstane jen u zemědělců. Při trošce štěstí by se mohli přidat i odboráři (bez SebeStředuly), dopravci a samozřejmě doufám, že se přidají i obyčejní lidé a přijdou tento protest podpořit,“ říká moravský zemědělec a bloger Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. Pronáší zlomová slova v odporu proti Fialovi. „Přechozí roky ukázaly, že Václavák bez traktorů nikam nevede. Je hezké svolat sto tisíc lidí na demonstraci, ale když se traktory nepřidaly, s vládou to nehnulo. Teď to zkoušíme obráceně. Nejprve svolat traktory a na základě toho bubnovat na Václavák.“

„Příští týden...“ Počkejte na traktory. Zlomová slova odporu proti Fialovi
Foto: Václav Fiala
Popisek: Protesty zemědělců v Chomutově

Naši zemědělci si tak trochu vyzkoušeli protestovat a vyrazili s traktory. Rozhodně se to ale neblížilo západoevropským protestům. Proč to vlastně dělali? A co bude dále?

To víte, všude okolo nás to vře, téměř každý náš zemědělec zná nějakého kolegu z ciziny, protože spolu obchodují, vládní popularita se přehoupla do záporných čísel... lidé jsou opravdu řádně naštvaní a začínají pomalu protestovat z osobní iniciativy. Natlakovaný papiňák začíná odfukovat páru. Určitě uvidíme ještě další podobné iniciativy, které se budou zdát nedůležité.

Ale tam uvnitř už se to vaří a chuť šturmovat na Prahu roste a roste. Příští týden bychom měli znát termín, kdy traktory vyjedou hromadně. Kdy se přidají všichni, kdo se přidat chtějí a já doufám, že nezůstane jen u zemědělců. Při trošce štěstí by se mohli přidat i odboráři (bez SebeStředuly), dopravci a samozřejmě doufám, že se přidají i obyčejní lidé a přijdou tento protest podpořit. 

Je pravda, že různé opoziční síly a skupiny se mohou přetrhnout, aby zemědělce podpořily. Co by s tím měly dělat? Koho podpořit? Takový Babiš, ten je rozměrem svého Agrofertu vlastně až takový „zemědělský feudál“, mají důvod ho podporovat?

Především by všichni měli zachovat klid. Přechozí roky ukázaly, že Václavák bez traktorů nikam nevede. Je hezké svolat sto tisíc lidí na demonstraci, ale když se traktory nepřidaly, s vládou to nehnulo. Teď to zkoušíme obráceně. Nejprve svolat traktory a na základě toho bubnovat na Václavák. Bylo by záhodno, aby všechny skupiny prostě ještě chvíli počkaly, až se zemědělci dohodnou. Koneckonců, oni budou pálit naftu, oni budou riskovat konfrontaci s policií. Je třeba ještě chvíli vydržet.

A jestli existuje důvod, podporovat „zemědělského feudála“ Babiše a jeho Agrofert? Ještě pořád tady platí daně, ještě pořád má sídlo v České republice a díky Agrofertu je tato země soběstačná v produkci hnojiv. Andrej Babiš má tisíc důvodů nemít současnou vládu v oblibě a má docela dost traktorů... Jedna a jedna jsou dvě a je nejvyšší čas, aby všichni pochopili, že kdo není proti nám, je automaticky s námi.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

pěkně se podívejte jak v Bruselu nyní zemědělci protestují proti podpoře Ukrajiny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 01.02.2024 10:46:52
naplňte nádrže a vyražte do ulic.

|  22 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…