Dvořák měl skončit už dávno, říká poslankyně Maříková. A připomíná skandální reportáž od Fridrichové

01.04.2021 16:56 | Zprávy

ROZHOVOR „O očkování zatím neuvažuji žádnou vakcínou a je mi jedno, zda je z USA, Ruska nebo Číny, proto nikomu také nic nedoporučuji a každý se musí rozhodnout svobodně sám. Rozhodovat se budu, až budou zveřejněné studie všech vakcín, a na to si ještě dlouho počkáme. Očkování musí zůstat dobrovolné bez zvýhodňování očkovaných,“ myslí si poslankyně Karla Maříková (SPD), profesí zdravotní sestra. Vysvětluje i svůj postoj k jednotlivým vakcínám, očkování dětí a po covidu, lékům, České televizi a pozitivní diskriminaci.

Dvořák měl skončit už dávno, říká poslankyně Maříková. A připomíná skandální reportáž od Fridrichové
Foto: archiv
Popisek: Poslankyně SPD Karla Maříková

Jste proti antigennímu testování ve firmách. Proč?

S antigenním testováním ve firmách ani ve školách nesouhlasím, jelikož antigenní testy nejsou vhodné pro plošné testování, protože slouží k testování příznakových jedinců, a je tak neefektivní a nákladné. V této souvislosti se vyjádřila i řada odborníků. Testování zdravých lidí povede akorát k utrácení peněz zdravotních pojišťoven, které budou chybět na léčbu skutečně nemocných. Je to cesta k tomu, že negativní test bude podmiňován ke vstupu do postupného otevírání ekonomiky těm, co se nebudou chtít nechat očkovat, a budou tak tímto tlačeni k očkování.

Necháte se očkovat proti covidu-19?

O očkování zatím neuvažuji žádnou vakcínou a je mi jedno, zda je z USA, Ruska nebo Číny, proto nikomu také nic nedoporučuji a každý se musí rozhodnout svobodně sám. Rozhodovat se budu, až budou zveřejněny studie všech vakcín, a na to si ještě dlouho počkáme. Očkování musí zůstat dobrovolné bez zvýhodňování očkovaných.

Jaká vakcína je podle vás vhodná, a která naopak ne? Jsou mezi nimi rozdíly v kvalitě?

V současné době máme k dispozici v České republice mRNA vakcíny a vektorové vakcíny. U mRNA vakcín je využívána uměle nasyntetizovaná RNA (ribonukleová kyselina), podle níž si organismus sám vytvoří příslušné proteiny původce choroby a na tyto proteiny pak vzniká imunitní odpověď organismu. U nás jsou k dispozici tyto vakcíny od společností BioNTech/Pfizer a Moderna.

Dále jsou tu vakcíny vektorové. Tento druh vakcín používá jiný oslabený nepatogenní virus jako vektor neboli nosič. V případě vakcín proti onemocnění covid-19 je takovým virem nejčastěji adenovirus, který je upraven a slouží jako vektor potřebné genetické informace. V ČR jsou v tuto chvíli dostupné vakcíny od společností Astra Zeneca, čeká se na vakcínu Janssen Pharmaceutica a na tomto principu je i vakcína Sputnik V.

Je předčasné říkat, která je vhodná, jelikož o nich víme málo a jsou schváleny podmíněně jen v mimořádném režimu. Zmíněné vakcíny nemají podle dostupných informací na stránkách SÚKL provedenou studii na karcinogenitu a o Sputniku V nemáme žádné dostupné informace.

Jak je to s očkováním dětí?

S očkováním dětí na covid-19 nesouhlasím, jelikož nám nejsou známy ani dlouhodobé vedlejší účinky u očkování dospělých. Za mě je to hazard se zdravím našich dětí.

Jaký máte názor na očkování po prodělaném covidu?

Nejsem v této oblasti odborník, ale profesor Beran se domnívá právě v souvislosti s několika úmrtími po očkování proti covidu-19, že celá „záhada“ má velmi jednoduché vysvětlení. Jde podle něj o reakci u lidí, kteří již virus prodělali a mají na něj protilátky. Ty pak v těle reagují s antigenem z očkování, a to dělá „intravaskulární diseminovanou koagulaci“, která je příčinou potíží.

Z téhož důvodu je podle profesora Berana nesmysl doporučení Vakcinologické společnosti, aby lidé, kteří prodělali covid-19, byli očkováni již sedm dní po nemoci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…