Jak to celé bylo. Hájím Čechy před bídou. Docent Ševčík se brání

25.04.2022 9:54 | Rozhovor

Je Miroslav Ševčík skutečně zastáncem Putina a věří mu, jak tvrdí některá média? Co stojí za rok trvající sérií článků namířených proti němu? Na tyto a další otázky nám doc. Ing. Miroslav Ševčík, CSc. poskytl odpovědi. Zmiňuje podivné načasování. I to, že jeho slova byla vytržena z kontextu. Opakuje, že Putinovi nevěří a nikde ho nepodpořil. Pouze dlouhodobě varuje před ekonomickými důsledky odstřižení ruského plynu, stejně jako třeba německý kancléř Scholz. Je to tedy pouhý hon na čarodějnice, jak naznačuje Ševčík i mnozí čtenáři?

Jak to celé bylo. Hájím Čechy před bídou. Docent Ševčík se brání
Foto: Screen Prima CNN News
Popisek: Ekonom Miroslav Ševčík ve vysílání Prima CNN News

Vaše kandidatura do čela Národohospodářské fakulty VŠE Praha vyvolala velký mediální rozruch. Čím si to vysvětlujete?

Moje kandidatura by nevyvolala vůbec žádný mediální rozruch, pokud by neexistovaly články Ondřeje Koutníka na webu Seznam Zprávy, které podávaly naprosto nepravdivé informace o mé osobě. Mám s ním již řadu negativních zkušeností z loňského roku, kdy mě obviňoval ze spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou. Tehdy jsem mu na jeho otázky podrobně odpovídal po dobu téměř dvou měsíců. Ani jednu odpověď nepublikoval. Místo toho otiskl dehonestující článek o mně a rozhovor s objednatelem dehonestace.

Když mně tedy O. Koutník zčistajasna zaslal 11. dubna odpoledne otázky s požadavkem odpovědí „zítra ráno“, odmítl jsem ho.

První článek O. Koutníka byl načasován před volbami a byl vydán v neděli 17. dubna 2022 v 16:01 hodin. Měl nadpis: „Ševčík věří Putinovi víc než šéfovi BIS. Teď se chce stát děkanem fakulty“. V článku byly opět uvedeny naprosto nepravdivé údaje. Např. to, že mám věřit Putinovi více než šéfovi BIS, což je naprosto překroucený bonmot z 28. 4. 2021, tedy z loňského roku, kdy propukla aféra Vrbětice. To, že jsem naopak v tom textu tehdy jasně sdělil, že Putinovi nevěřím, že pouze věřím, že se jmenuje Putin, už zůstalo O. Koutníkem nezmíněno.

Čtenáři mě následně upozornili na to, že tento kompromitující článek ze serveru Seznam Zprávy, očerňující mou kandidaturu na děkana byl opakovaně posouván na přední místa v prohlížeči Seznam, což jim bylo podivné.

Článek samotný zaznamenal i spoustu negativních reakcí ze strany čtenářů proti jeho dehonestujícímu obsahu.

Další článek, opět od Ondřeje Koutníka, byl vydán v předvečer volby, dne 19. 4. 2022, ve 20:44 hodin, s naprosto nepravdivým nadpisem: „Ševčík hájí Putina a chce být děkanem. ,Alarmující', říká ministryně“. Samozřejmě, že nic z toho není pravdivé. Putina jsem nikde nehájil. A nevím ani, jestli ministryně Langšádlová opravdu tento výrok pronesla. Já jsem za tento výrok požádal o omluvu jak ji, tak i Seznam Zprávy a O. Koutníka, ale k mé žádosti se vyjádřil pouze šéfredaktor Seznam Zpráv Kubík, který mi sdělil, že se mám s touto žádostí obrátit na paní ministryni.

Ovšem ze strany Seznam Zpráv pokračovali v útocích proti mé osobě dál. Redaktor, který byl na Vysoké škole ekonomické v době voleb, podepisuje se jako Albert Málek, po mém zvolení napsal: „Zastánce Vladimira Putina uspěl ve volbě děkana“. Opět nehorázná lež, nikde nemohou doložit, že bych se někdy zastával Vladimira Putina. Je to manipulativní článek a vychází opět se snahou dehonestovat mé zvolení. Mimo jiné se v článku zase píše o údajné kontroverzní spolupráci s československou vojenskou kontrarozvědkou ke konci 80. let. Další lež. Žádná spolupráce nebyla. Na Seznam Zprávách navíc toto ví. Dále cituji: „Ševčík je dlouhodobě nekritický ke krokům Vladimira Putina“. Naprostá lež. Nikde se k tomuto nevyjadřuji ve smyslu, že bych byl nekritický ke krokům Vladimira Putina. Nikde jsem ani nenapsal, co mi podsouvají, že Putinovi věřím víc než šéfovi české kontrarozvědky. Znovu se opakují lži, které Seznam Zprávy tisknou téměř v každém článku, kde se zmiňují o mé osobě.

Redaktor Albert Málek navštívil ve čtvrtek 21. 4. 2022, v době mé nepřítomnosti, Vysokou školu ekonomickou. Obcházel prostory, kde probíhal veletrh ŠANCE, a sháněl studenty, kteří by se postavili proti mně.

Tuto informaci mně telefonicky sdělil jeden ze studentů, který mi řekl, že ho kontaktovala jeho kamarádka, kterou redaktor Seznam Zpráv žádal, aby se proti mně vyjádřila. Zároveň jsem obdržel informaci, že se proti mně chystá i petice. V článku, který následně vyšel, redaktor Málek píše, že „většina se za něj stydí“. Avšak nikdo již neuvedl, jak k té většině došel. Je to opět zavádějící článek, který je plný nepravd. Citují se v něm i slova Renáty Zajíčkové z ODS, že: „to, že byl do čela Národohospodářské fakulty jednomyslně zvolen prorusky orientovaný pan Ševčík, nebojím se říct Putinovec, navíc v době brutálně zločinného útoku Ruska proti Ukrajině, vnímám, že je ostudou nejen celé školy, ale také celkově akademického prostředí“.

Sděluji paní Zajíčkové, že vychází z naprosto nepravdivých informací.

Server Seznam Zprávy pokračoval v útocích na mou osobu i v dalších textech, které publikoval, a v podstatě se zasloužil o to, že se na základě nepravdivých a lživých informací rozjela kampaň, o které se nebojím říci, že se jedná o hon na čarodějnice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…