Když Pekarové dojdou argumenty, použije Putina, aby si něco vyřvala. A to je v čele Sněmovny. Konečná ve varu

12.09.2022 16:32 | Rozhovor

„Je naprostý nesmysl, aby energie vyrobená v českých elektrárnách, které mimochodem stavěli naši tátové a dědové, byla českým občanům prodávána za násobky výrobní ceny!“ říká europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. K páteční energetické evropské radě pak podotýká: „Nedošlo k dohodě na řešení vůbec v ničem a vše je nyní v režimu, že komise musí připravit a předjednat, což znamená, že žádné brzké snížení cen není možné očekávat.“ Vyjádřila se i k „novinkám“ v souvislosti s kauzou Dozimetr. Prozradila také, kdy a kde se chystají další protivládní demonstrace.

Když Pekarové dojdou argumenty, použije Putina, aby si něco vyřvala. A to je v čele Sněmovny. Konečná ve varu
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Paní poslankyně, v předvolební debatě CNN Prima NEWS jste se v rámci diváckého hlasování stala jasnou vítězkou. Získala jste 57 procent hlasů. Co na to říkáte?

Ta podpora diváků je pro mne milým překvapením. Mám z toho velkou radost a zároveň je to pro mě obrovský závazek. A myslím, že to nebyla podpora jen moje, ale i podpora toho, co říkám a co má KSČM v programu. A o to je ten závazek silnější.

Názorově jste se střetla s Markétou Pekarovou Adamovou. Ta vám mimo jiné poté, co jste uvedla, že KSČM podpoří zdanění nadměrných zisků, odpověděla, že KSČM je mimo Parlament a vaši podporu nepotřebuje. Co na toto i další názory, které z jejích úst padly, říkáte?

Myslím, že z většiny věcí, co tam říkala, je jasné, že myslí akorát na sebe, na své zájmy a na to, aby se co nejdéle udržela u koryta. Člověk, který je schopný říct, že je mu jedno, co si myslí občané, že vláda si může dělat, co chce, a že aby lidé nezmrzli, tak si mají začít plést svetry… Myslím, že to je všeříkající. A ona to několika těmi výroky v té debatě i potvrdila. Mně prostě připadá šílené, že v naší republice může být v třetí nejvyšší instituci člověk, který když mu dojdou argumenty, tak musí použít ruského prezidenta Putina, aby si něco vyřval. To je prostě neskutečné. Je mi to vlastně líto a připadá mi, že je to obrovská škoda. Ale když vidíme, že máme Tchaiwance jako předsedu Senátu, pevně věřím, že už ne dlouho, tak se vlastně není čemu divit. Když vidíte, jaké lidi pravice produkuje a jaké lidi navrhuje do těchto vysokých postů. Je to prostě šílenost.

Byla jsem v Poslanecké sněmovně dvanáct let a vždycky jsem měla velkou úctu k předsedům Sněmovny, ať byli z jakékoliv strany. Protože to minimálně byli lidé, kteří se za svůj názor uměli poprat, ale zároveň ho měli opřený o fakta a argumenty, a ne o demagogii a takové to – vy jste mi vzali hračku, tak já vám teď rozbiju pět dalších. To je prostě podle mého Markéta Pekarová Adamová. Mrzí mě, kam jsme to dovedli.

Já tu nedělní debatu nebrala jako souboj s ní. Opravdu jsem se snažila od ní i od těch ostatních slyšet nějaký recept, co s tou aktuální situací dělat. Myslím, že ho chceme slyšet všichni. Já na rozdíl od paní Pekarové mezi těmi lidmi na ulici jsem. Oni se mě na to ptají, ptají se, co dělá vláda. Ale ani po nedělní dvou a půl hodinové debatě to prostě nevím. Protože takové věci, že plnila plynem zásobníky, které ani nepatří Čechům, my nepřijdou jako fajn argument pro to, že jsme nepomáhali občanům a vlastně jsme dělali jenom to, abychom si možná zase zařídili další kšefty. Přijde mi to šílené a strašně mě to v té debatě zklamalo. Nedozvěděla jsem se zase nic.

Podívejme se na „vývoj“ kolem kauzy Dozimetr. V souvislosti s ní odstupuje z vedení Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová. Je její odstoupení na místě? Co říci na postoj koalice v tomto směru a co na výzvy A. Babiše na odstoupení ministra Rakušana?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…