Lůzokracie, Pavel Novotný a hony na čarodějnice. Doktor Zbořil o ANO, Pirátech a SPD v jednom pytli

22.09.2021 20:19 | Rozhovor

Výběr při letošních volbách je opět otřesnější a další vláda může být zase téměř už tradičně horší než ta předchozí. „Navzdory silným negativům jsou ale ANO, Piráti a SPD pro občany opravdu o řád lepší volba než všechny ostatní subjekty. Společně asi získají více než 50 procent hlasů a mix jejich programů podle mě zakládá naději na budoucí a žádoucí formu občanského obrození, a to nejen pro Českou republiku,“ tvrdí představitel kybernetického občanského humanismu Josef Zbořil. Naopak koalici Spolu by bývalý olomoucký krajský předseda Strany svobodných občanů rozhodně nedoporučil.

Lůzokracie, Pavel Novotný a hony na čarodějnice. Doktor Zbořil o ANO, Pirátech a SPD v jednom pytli
Foto: Archív Josefa Zbořila
Popisek: Josef Zbořil (druhý zleva) českým dobrovolníkem v izraelské armádě: program SAR-EL v březnu 2016

Tento měsíc jste zveřejnil založení hnutí Kyber-občané s heslem „Jsme naše svobody“. Cílem je prosadit nejen „nejobčanštější společnost, nejdecentralizovanější vládnutí a nejparticipativnější demokracii“ na úrovni 21. století s Průmyslem 4.0, ale také do patnácti během tří fází a s dosažením deseti milníků aspirovat na Nobelovu cenu míru pro organizaci, „která vykonala nejvíce pro bratrství mezi národy“ za „průkopnictví konceptů občanské sebe-správy jako úsilí o vytvoření hospodářského, sociálního a ekologického rozvoje zdola“. Je vůbec taková ambice dosažitelná, není to spíše jen marketing?

Každoročně je nominováno řádově na 300 jednotlivců a organizací, které aspirují na Nobelovu cenu míru. Pokud se reálně prokáže úspěšnost a udržitelnost hnutím Kyber-občané prosazovaná organizace společnosti, kdy se nejdůležitějším veřejným „politickým úřadem“ stane „ne-aparátizovaný a sebe-organizující se soukromý občan“ a pokud se tím i dále podaří významně inspirovat i občany ostatních národů, tak by nominace či její obdržení bylo už jen přirozený vedlejší důsledek významnějšího celospolečenského úspěchu a stavu společnosti, ve kterém bych rád už nyní žil.

Předpoklady pro dosažení jsou, protože hnutí Kyber-občané hodnotově vychází a inspiruje se nejen z myšlenek českého národního odkazu Masarykovy humanitní demokracie, Komenského imperativu vzdělanosti a Husova hledání pravdy, ale i mezinárodních organizací s Nobelovou cenou míru, tzn. za „humanitární úsilí“ Mezinárodního výboru Červeného kříže, „za prosazování důstojné práce a spravedlnosti pracovníků pomocí tripartitně řízené sociální spravedlnosti“ Mezinárodní organizace práce a „za průkopnictví konceptů mikro-úvěrů a mikro-financování jako úsilí o vytvoření hospodářského a sociálního rozvoje zdola“ Banky Grameen.

Co vás přivedlo k tomu, že se tak důkladně zabýváte politikou a snažíte se o změnu politického prostředí?

Osobně mě k detailnějšímu sledování politického dění přivedl už na střední škole pořad Gumáci v 90. letech z důvodu snahy o pochopení daného satirického humoru. Poprvé mě pak tato myšlenka napadla začátkem roku 2011, když jsem finalizoval disertaci o degradačním procesu součástí v železniční infrastruktuře a kdy jsem vstupoval do Strany svobodných občanů z důvodu nespokojenosti s partokracií ODS a ČSSD. V dubnu 2014 pak tato myšlenka dostala na základě praktických zkušeností konkretizovanější obrysy, což mě také vedlo k mému neprodloužení členství, ačkoli jsem byl olomouckým krajským předsedou a i když Svobodní byli tehdy na svém vrcholu a ve výborném trendu. Takže už moje dosavadní desetiletá činnost v první přípravně-analytické fázi teoretického „Kybernetického občanského humanismu“ byla celkem náročná.

V čem přesně tato přípravná fáze spočívala?

Nejvýznamnější finalizace probíhala od září 2017 do prosince 2020 a vycházela i ze sice úspěšně přijatého, nicméně finálně nepodpořeného 35ti stránkového návrhu „Občanství 4.0: Datově řízená správa občanských a veřejných služeb“ pro projekt Technologické agentury ČR ÉTA. Přijato bylo 289 z 306 návrhů projektů a podpořena byla jen třetina z nich. Takže proplacením řádově 150 sobot mě tedy spoluobčané skrze stát nepodpořili. Potom z požadavků pro LCC, PLM (Řešení životního cyklu výrobku), BIM (Informační model budovy), RAM(S) a podobně pro komerční firmy podle standardizovaných i nastupujících podmínek běžných na světovém trhu, a to nejen drážní infrastruktury, které jsem na podzim 2017 zpracovával a publikoval ve Vědeckotechnickém Sborníku ČD. Nejrůzněji jsem tedy analyzoval data, procesy a snažil se vytvářet, jejich hospodářsko-sociálně-ekologické modely či koncipovat i tzv. digitální dvojčata s vhodnými návrhy dashboardů občana i polis podle různých etik před závěrečnou gamifikací.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…