Mladý pedagog od lidovců: EU není primárně o financích, ale vytvoření bezpečného prostoru, kde již 70 nebyla válka. Je o hodnotách

31.07.2018 21:38 | Zprávy

ROZHOVOR „Andrej Babiš nechce naší zemi dobře vládnout, ale ovládnout ji. A bohužel se mu to daří,“ říká mladý lidovec Šimon Heller. Pro ParlamentníListy.cz hodnotil jako pedagog školství, řekl svůj názor ohledně kauzy H-System a promluvil i o migraci. Prozradil také svůj pohled na Evropskou unii. „Měli bychom být součástí jádra EU. O jednotné Evropě snil už Masaryk a je třeba společně pracovat na tom, aby byla lepší,“ uvedl Šimon Heller s tím, že EU není primárně o financích, ale o vytvoření bezpečného prostoru, kde již 70 let nebyla válka.

Mladý pedagog od lidovců: EU není primárně o financích, ale vytvoření bezpečného prostoru, kde již 70 nebyla válka. Je o hodnotách
Foto: David Hora
Popisek: Šimon Heller na improvizovaném jevišti

Dle expertů na vzdělávání neučíme děti, co je potřeba. Naše školy jsou navíc podfinancované. Jaká je budoucnost našich dětí? Co pro ni musíme udělat? Jak vy jako pedagog vidíte naše školství? Připravujeme děti v tomto směru do života dobře?

Školství se za posledních několik desetiletí prakticky nezměnilo. Zásadním způsobem se ale proměňuje trh práce a život kolem nás. A naše školství na to nestíhá reagovat. Když se podíváte, jaké státy jsou v celosvětovém srovnání žáků na nejlepších pozicích, zjistíte, že to jsou severoevropské a některé asijské státy, jejichž vzdělávací systém umí pružně reagovat na změny ve společnosti. Dalším problémem je samozřejmě významné podfinancování tohoto resortu.

Když odbočíme, obrovské pobouření vyvolal v těchto dnech rozsudek ohledně kauzy H-System, kdy soud rozhodl, že se mají lidé do měsíce z domků vystěhovat. Co vy si o celé této kauze a o nejnovějším rozsudku myslíte? A jak vnímáte to, jakým způsobem se k rozsudku postavil prezident Zeman?

I když považuji rozhodnutí soudu za nepochopitelné a nemorální, je třeba ctít právní stát. Pevně věřím, že klienti H-Systemu uspějí u Ústavního soudu. Co se týká podezření, že poradci pana prezidenta měli údajně vyvádět peníze z H-Systemu, tak by se to nepochybně mělo vyšetřit. Padni, komu padni.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…