Postavte proti Putinovi zeď, vyzývá ruský aktivista. A naznačuje, kam se nyní budou chtít dostat separatisté

19.04.2015 16:29

ROZHOVOR Poklonil se na pražském Majdanu bojovníkům za Ukrajinu. V Moskvě pořádá mírové pochody. Kurátor a aktivista Anton Litvin varuje před dalším úderem proruských separatistů, který bude možná směrován na Charkov. Podle něj by se mělo vzpomínat na oběti druhé světové války v každém domě.

Postavte proti Putinovi zeď, vyzývá ruský aktivista. A naznačuje, kam se nyní budou chtít dostat separatisté
Foto: facebook.com
Popisek: Protiputinovský aktivista Anton Litvin

Co si myslíte o vojenských přehlídkách na Rudém náměstí k výročí druhé světové války?

Zeman na této akci, co vím, nebude. Nicméně je naprosto jasné, že demonstrovat sílu a ukazovat vojenskou techniku k uctění památky obětí není vhodný způsob. To se neděje ani v jedné civilizované zemi na světě. Proto tam žádný demokraticky smýšlející politik nebude. Já také ne. Budu na chatě.

Jak nahlížíte na to, že si téměř všechny země budou dělat vlastní akce?

Víte, politici to berou jako vlastní propagandu. A proto se nikdy nebudou moci domluvit na jednom místě, kde by se vzpomínková akce měla konat. Na druhou stranu čím více vzpomínek na tuto tragédii, tím lépe. Různé akce by měly být v každém městě, vesnici, v každém domě.

Co si myslíte o tom, že se nyní kvůli konfliktu na Ukrajině převrací historie druhé světové války?

Mnoho lidí by si přálo přepsat historii. U politiků, kteří se soudobými konflikty zabývají, je to celkem pochopitelné. V tom nevidím nic nenormálního, ale jde o propagandu, a to by si měl každý uvědomit. Zde se berou slova Putina jako zákon, ale spousty lidí nevědí, co se stalo v Polsku či jinde.

Politika Česka k Rusku je velmi umírněná. Jak to vnímáte?

Pro mě je celkem těžké komentovat českou zahraniční politiku. Dejte mi otázky o Rusku. Čechy se mi líbí a vím, že tamní obyvatelé nejsou až tak smírní. Miloše Zemana u vás neberou všichni až tak smírně. Vím, že Zeman není prezidentem celého Česka, ale jen jeho části.

Motocyklový klub Noční vlci se chtěl vydat do Evropské unie. Nejspíš mu to nevyjde, ale co si o té akci myslíte?

Je dobře, že je Evropská unie na své území nevpustí. Je to dobrá lekce ohledně okupace Krymu, protože tam Noční vlci Putinovi pomáhali. Jejich spanilá jízda by byla stejně jen demostrací síly, nadřazenosti a tak dále. Jde o podporu Vladimira Putina a jeho expanzivní politiky. Reakce EU je zcela normální.

Nemyslíte si, že se na Ukrajině za rok či za dva odehraje další Majdan, tentokráte proti bídě a oligarchům?

Nevím. Na Ukrajině jsem již dlouho nebyl a mám informace jen od přátel a známých. To je všechno velký byznys, protože někteří oligarchové jsou vzdálení politice vlasti. Tam ale nejde o oligarchii a byznys, ale o to, aby nebyly korupce a nesvoboda. Bohužel se tam nyní velmi napírá Putin a říká se, že další úder bude směrován na Charkov. Můj dědeček je od Charkova.

V jednom rozhovoru jste prohlásil, že je třeba kolem Ruska udělat stěnu. Byla to ironie. Nicméně si myslím, že by to mnohem více postihlo prosté ruské lidi než vládce Kremlu...

Je třeba říct, že devadesát procent Rusů nikdy nebylo za hranicemi vlastní země. Nemají možnost slyšet pravdu a nezávislá média. Jakási metafyzická stěna by ale byla potřeba. Ne kvůli Rusům, ale kvůli Putinově lži a propagandě.

Jste organizátorem mírových pochodů v Moskvě. Na druhou stranu jste k vývoji v Rusku velmi pesimistický. Mohou vaše aktivity do budoucna opravdu pomoci k větší svobodě v Rusku?

Nikdy nic se v Rusku nezlepšilo díky nějakým pochodům. Špatné je to s kulturou, vědou, ekologií, vzděláním, ekonomikou a tak dále. Nyní je to opravdu složité. Nelze dnes začít nějaké větší protesty. Občanští aktivisté jsou potíráni a je těžké je dostat dohromady.

Není tedy problémem strach?

Do jisté míry ano. Lidé, kteří chodí na akce proti Putinovi, už ale nemohou mít strach. Putinova klika je zná. Vědí, že je v nebezpečí celá jejich rodina. Doufejme, že budeme jednotní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…