Směřujeme k válce. Putin chce obchodovat, ne válčit. Ale NATO musí zapomenout na Ukrajinu. Bezpečnostní expert promluvil

27.01.2022 12:05 | Rozhovor

Bezpečnostní expert David Bohbot už dvě dekády upozorňuje na to, že Česká republika nemá bojeschopnou armádu. „Naši vojáci nejsou schopni bránit hranice a města v ČR. Neudělali jsme dobrou práci ani při získávání strategických partnerů. Nevytvořili jsme skutečně pevné vztahy ani v rámci V4. Příliš jsme spoléhali na USA a Německo, což se může ukázat jako fatální chyba,“ domnívá se Bohbot, který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz analyzuje eskalující napětí na ukrajinsko-ruské hranici.

Směřujeme k válce. Putin chce obchodovat, ne válčit. Ale NATO musí zapomenout na Ukrajinu. Bezpečnostní expert promluvil
Foto: Archiv D. Bohbota
Popisek: Bezpečnostní expert David Bohbot

Patříte mezi přední experty na bezpečnostní otázky. Jak vnímáte eskalující situaci na ukrajinsko-ruské hranici? Čeká nás další světová válka?
 
Situace je velmi špatná a opravdu směřuje k válce mezi Ruskem a Ukrajinou. Vím, jak snadno může lokální válka přerůst ve válku kontinentální nebo dokonce světovou, když jsou ve hře zájmy velmocí. My ale víme, že jde o Rusko a Putina. Putin je velice dobrý počtář a nezaútočí hned. Musí přesně vědět, kdo proti němu vlastně stojí a kdo je ochoten vážně jít do války proti němu. Navíc pokud bude hrozba války Ruska a NATO trvat delší dobu, zorganizují se humanitární aktivisté a začnou získávat vliv jak v Evropě, tak v USA. Ve skutečnosti válka mezi Ruskem a Ukrajinou běží už více než 7 let a Ukrajina je připravená. To vyloučí rychlé vítězství Ruska, a proto z hlediska strategie věřím, že jestli Putin bude chtít válčit, budou jeho zpravodajské služby sbírat informace o přípravách Ukrajiny a budou infiltrovat síly, které shromáždí na hranicích. Podobnou taktiku použilo Rusko už v roce 2014 a ukázala se jako úspěšná. Proto pokud bude válka, nebude podle mě dříve než v březnu nebo dubnu. 
 
Jak mají podle vás lidé číst informace o tom, že Rusko a Bělorusko chystají společné vojenské cvičení. Je to snad nějaký silový vztah vůči NATO?
 
Jakékoliv společné cvičení Ruska a Běloruska nemá z vojenského hlediska prakticky žádný význam. Běloruská armáda není ani velká, ani silná. Je to spíše strategický ruský vzkaz NATO, že ovládá teritorium, hraničící s Ukrajinou, Polskem a dalšími státy Aliance. Rusko má v Bělorusku nejen radary, ale i vojáky a vojenské základny. To mu umožňuje útočit i jinde než jen na rusko-ukrajinské hranici. Když jsem studoval v armádě, bylo mi jasně vysvětleno, že obránce má výhodu hlavně proto, že zná lépe své teritorium, má připravenou infrastrukturu a logistické cesty. Útočník proto potřebuje podstatně více vojáků než obránce. To je ale pravda jenom tehdy, když známe místo útoku. Když má Rusko možnost útočit i z Běloruska, má strategickou výhodu, protože k obraně všech hranic potřebují Ukrajinci podstatně víc vojáků a ztrácí tak výhodu.
 
Americký Pentagon informoval o tom, že aktivizoval tisíce vojáků a USA jsou tak připravena ihned podpořit své spojence v konfliktu s Ruskem. Je to podle vás jen taktické řinčení zbraní, nebo opravu dochází k vojenské mobilizaci?
 
Aktivace několika tisíc vojáků není vojenská mobilizace. Jde spíše o gesto. Současné USA pod vedením Bidena jsou slabé a pro Rusko a Putina nejsou vážným soupeřem. Hlavní roli dnes hraje odolnost společnosti. Současní Američané jsou zaměřeni humanitárně a protiválečně a nevěří své vládě, zatímco Rusové jsou sebevědomí, věří ve svůj národ a svého vůdce.
 
Co by ozbrojený konflikt s Ruskem znamenal pro běžný život v ČR? Máme se obávat „válečného stavu“? Hrozí podle vás občanům naší země bezprostřední nebezpečí?
 
Kromě ekonomických a sociálních problémů, způsobených okamžitým ukončením dodávek ropy a plynu by taková válka znamenala destabilizaci, prudké zhoršení sociální situace a pokles důvěry ve vládu. Nemáme bojeschopnou armádu, jak říkám více než 17 let, naši vojáci nejsou schopni bránit hranice a města v ČR. Neudělali jsme dobrou práci ani při získávání strategických partnerů. Nevytvořili jsme skutečně pevné vztahy ani v rámci V4. Příliš jsme spoléhali na USA a Německo, což se může v tomto případě ukázat jako fatální chyba. Válka, i kdyby nás bezprostředně nezasáhla, by způsobila ČR rozsáhlé škody ekonomické, sociální i politické a my na to nejsme vůbec připraveni.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…