Štefec k USA a Íránu: Bude víc terorismu u nás. Trump má plán. Ale z hlediska obyčejných lidí...

07.01.2020 4:43 | Zprávy

ROZHOVOR „Došlo ke smrtícímu útoku na zahraniční delegaci na území cizího státu. Bez ohledu na pohnutky. To je samo o sobě akt státního terorismu,“ říká k situaci kolem leteckého útoku Američanů u Bagdádu vojenský analytik Jaroslav Štefec. Zdůraznil, že zabitý velitel elitních jednotek Íránu Quds Kásim Sulejmání přiletěl na oficiální návštěvu. Štefec předpovídá, že dojde ke vzrůstu islámského terorismu, protože Írán nevedou blázni a vědí, že přímou konfrontaci se Spojenými státy si dovolit nemohou. Ale mohou jim stejně jako Evropě způsobit škody.

Štefec k USA a Íránu: Bude víc terorismu u nás. Trump má plán. Ale z hlediska obyčejných lidí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

U Bagdádu letecky zaútočili Američané a zemřel Kásim Sulejmání, velitel elitních jednotek Íránu a také zástupce velitele šíitských milic Abú Mahdí Muhandis. Jak vy čtete útok Spojených států v Íránu? O čem to vypovídá?

Z mého pohledu byla akce celkem relativně očekávatelná, protože se dalo čekat, že Spojené státy budou poměrně velmi viditelným a velmi razantním způsobem reagovat na svoji postupnou ztrátu pozic, která – alespoň vizuálně – na tom Blízkém východě nastala. V kombinaci, předpokládám, s izraelskými informacemi a s jakýmsi drivem ze strany amerického generálního štábu vedl k tomu, že se rozhodl pro tento typ útoku, tuto formu a pro ten konkrétní cíl. Zřejmě i způsob provedení odpovídá tomu, co potřeboval jako americký prezident ukázat – jakousi sílu a tvrdost prosadit americké zájmy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…