Jako zemědělec a regionální výrobce potravin jste narazil na kontroly, jak tvrdíte, na doslova „buzerační“ kontroly malých českých producentů. Je to účelové? Proč raději nekontrolují dovozy nekvalitních potravin a řetězce?
Ano, narazil a mnohokrát, je to nekonečný příběh. Je jich moc a nemají často co dělat, tak se jim hodí každý podnikatel. Navíc si mnozí tito úředníci na malých doslova „hojí své potlačené ego“ či problémy osobního charakteru. Je v tom dokonce často i závist vůči podnikatelům jako takovým. Mají představu, že podnikatel je vykořisťovatel a oni oběti pracující ve státní správě za mrzký peníz. To je i pozůstatek z komunismu, kdy všichni měli všechno a nikdo prakticky nic. Do velkých firem nechodí, ty by na ně poslali tiskovou mluvčí nebo právníky, u malých uspějí téměř vždy. Když chcete psa bít, hůl si vždy najdete, říká staré české přísloví.
A kde je zakopaný pes?
Víte, problém je v tom, že zpracovatelský průmysl v ČR zklamal a mnohé zpracovatelské firmy v ČR zanikly. Buď v 90. letech byly vytunelovány v divoké privatizaci, nebo zmizely v posledních letech díky snižování živočišné výroby. V ČR také zmizelo mnoho prvovýrobců hlavně v živočišné výrobě, a to zhruba tak o polovinu, někde až o dvě třetiny. Počet kontrolních orgánů ovšem zůstal stejný, dokonce počet kontrolorů se zvýšil v zájmu „ochrany spotřebitele“. Ale před kým nás chrání? Před námi?

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Lukáš Petřík