V obchodě, v autobusu, všude. Lidé tu mají Fialy plné zuby. Poslankyně ze „zapomenutého“ kraje. Zprávy z ulice

14.02.2023 22:36 | Rozhovor

Nově zvolený prezident Petr Pavel ohlásil, že se bude snažit komunikovat s lidmi v ulicích. Hodlá za nimi proto vyjíždět do krajů. Mezi prvními si vybral ten nejméně prosperující, a to Karlovarský kraj. Poslankyně SPD Karla Maříková, zvolená právě za Karlovarsko, upozornila na nejpalčivější problémy zdejších občanů. Prozradila také, co si povídají o vládě Petra Fialy.

V obchodě, v autobusu, všude. Lidé tu mají Fialy plné zuby. Poslankyně ze „zapomenutého“ kraje. Zprávy z ulice
Foto: Archiv Karly Maříkové
Popisek: Poslankyně SPD Karla Maříková

Po prezidentských volbách, ve kterých pouze v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji zvítězil Andrej Babiš, se začalo opět ozývat, že s těmito „problémovými lokalitami“ už je vážně třeba něco dělat, jinak si zaděláváme na sociální konflikt. Očekáváte, že se v přístupu k těmto lokalitám, ve kterých působíte i vy jako poslankyně, něco zásadně změní?

Mimo propagandy tedy neočekávám, že by došlo k nějakému pozitivnímu posunu, pokud Karlovarskému kraji budou vládnout politici, kteří v jeho čele sedí dnes. Nově zvolený prezident Petr Pavel by měl právě jako první navštívit Karlovarský kraj. Naskýtá se tedy otázka, zda je návštěva míněna jako prezentace své osoby, nebo zda jsou úmysly skutečně pomoci našemu kraji. Od návštěvy nově zvoleného prezidenta si mnozí hodně slibují a doufají, že konečně bude zaměřena větší pozornost k nejmenšímu kraji co do počtu obyvatel a strukturálně postiženému. Nutné je však si také uvědomit, jaké pravomoci prezident má a co je v jeho možnostech změnit a jak kraji pomoci. Návštěva nově zvoleného prezidenta určitě pomůže soustředit svou pozornost na náš kraj a pomůže otevřít problematiku, která Karlovarský kraj trápí. S řešením však musí přijít vedení kraje, které dlouhodobě předvádí svou absolutní neschopnost.

Prezident Pavel se vyjádřil, že se o problémy těchto lokalit bude zajímat. Co by bylo první, co byste mu řekla či ukázala, kdybyste měla tu možnost při jeho návštěvě vašeho volebního obvodu?

Jak jsem se zmiňovala, je to právě Karlovarský kraj, který Petr Pavel navštíví jako první, ale je nutné si uvědomit, že nepřijíždí jako prezident, jelikož tím se stane až po složení slibu, ale jako řadový občan. Nevím, co bych měla ukázat vojákovi, který nerozumí ekonomii, jestli bídné platy našich obyvatel nebo tristní hospodaření Karlovarského kraje. Jak jsme viděli v prezidentských debatách, tak ekonomie není zrovna problematika, které by hověl.

Určitě bych ho však nechala navštívit lázeňské domy, které zejí prázdnotou a nebo podniky, které byly na turistice, kterou tvořili převážně občané z Ruské federace, závislí. Rusofobie, která tady vznikla proti lidem, kteří válku na Ukrajině nezavinili, je pro náš kraj devastující.

Jaký má na venkov Karlovarského kraje jako jednu z nejchudších oblastí země dopad úřadování Fialovy vlády?

V Karlovarském kraji to není jen o venkově, náš kraj dlouhodobě zápasí s celou řadou problémů a často je zmiňován jako historicky nejhorší kraj. Je tu nejnižší průměrná mzda, což je notoricky známé. Protože tu jsou dlouhodobě nízké mzdy, tak jsou tu i nejnižší důchody v Česku. Je tu také méně podnikatelů, než je běžné. Máme malou vzdělanost, ambicióznější část mladých lidí z kraje odchází za lepšími možnostmi. Náš kraj trápí také nejnižší životní úroveň. To nejsou problémy jen venkova, ale i měst, stačí se podívat do lázeňských měst, kde nejdříve nezákonná a diskriminační covid opatření minulé vlády poškodily turismus a nyní nenávistná politika Fialovy vlády spojená s konfliktem na Ukrajině turismus naprosto pohřbila.

Jak moc za minulý rok postihla Karlovarský kraj omezená turistika daná přerušením vztahů s Ruskem?

Turistiku narušil nejdříve covid-19 a diskriminační opatření minulé vlády. Když to vypadalo, že se turistický ruch začne vzpamatovávat, tak začal konflikt na Ukrajině. Jelikož převážně Karlovy Vary se soustředily na turisty z Ruské federace, tak toto město to pociťuje ze všech nejvíce. Čekat, že to zachrání tuzemští turisté, je naivní, jelikož nejen že si to nebudou moci finančně dovolit, ale nemají ani tolik dovolené. Následky toho všeho samozřejmě pocítí zaměstnanci právě v turistickém a lázeňském sektoru, který našemu kraji vévodí. Pokud vedení kraje ve spolupráci s dotčenými městy nepřivede turisty z jiných destinací a nové investory, tak se dá očekávat ještě větší vylidňování, který náš kraj trápí už nyní a lidem zbyde jen práce v montovnách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…