Vydávání majetku Němcům zpátky ve hře? Pavel zasáhl do běžícího soudu, expremiér nemá slov

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
12.10.2023 20:10 | Rozhovor

„Je to na ručník do ringu,“ vzkazuje premiéru Fialovi expremiér Jiří Paroubek. Došlo i na srovnání s Lubomírem Štrougalem. V rozhovoru nešetřil ani prezidenta Pavla a rozebral některé jeho „kroky“. Taková „Břežněvova doktrína na druhou,“ padlo například. Dostal se i k volbám na Slovensku.

Vydávání majetku Němcům zpátky ve hře? Pavel zasáhl do běžícího soudu, expremiér nemá slov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Šlapání v porcelánu páně prezidenta pokračuje… Takový je nadpis vašeho komentáře na webu Vasevec.cz. „Je neuvěřitelné, že se prezident Pavel sešel se soudkyní Evropského soudu pro lidská práva, aby ji sdělil, že by v případě lichtenštejnské žaloby na ČR, jež jde primárně proti tzv. Benešovým dekretům, byla lepší dohoda,“ uvádíte například. Co více k tomu říci?

Já si myslím, že je to opravdu neslýchaný postup prezidenta. Vzpomínám si, jak se v tom minulém volebním období něco snad podobného pokusil udělat kancléř prezidenta Zemana. Že tedy seznámil soudce, co si o případu údajně myslí prezident. No, a to byla bouře ze strany pravice, ze strany naprosté většiny médií. A to tehdy bylo celkem nevýznamné, když to porovnám s tím, co je nyní ve hře, to znamená vydávání lichtenštejnského majetku. A je úplné ticho. Úplné ticho v těch mainstreamových médiích. To je neslýchané. Ti, co křičeli po skandálu kancléře Mynáře, teď mlčí. To je prostě neuvěřitelné. Tohle je takový zásah, který v podstatě znejisťuje pozici ČR ve sporu, který stále ještě probíhá.

A ve hře není jen lichtenštejnský majetek. To, že někdo si našel právní trik a říká, že jsou to Lichtenštejnci, ale oni v tom roce 1930 nebo 1931, kdy bylo sčítání lidu, tak si jako obcovací jazyk dali němčinu. Takže z tohoto hlediska vychází pak Benešovy dekrety prezidenta republiky po roce 1945, a proto ten jejich majetek byl zabaven. Kromě toho oni nebyli žádná neviňátka. Blahopřejný dopis Adolfu Hitlerovi k uzavření Mnichovské dohody, spolupráce s německou mocí při stanovení hranic druhé republiky na jižní Moravě po Mnichovu 1938…

No ale ve hře je ještě víc. Jakmile by prošlo toto nějakou dohodou, no tak pak je ve hře také vydávání německého majetku, který byl tehdy zabaven šlechtickým rodům. A to je vlastně prolomení restituční hranice 25. února 1948. No a pak ještě kam půjdeme? Pak půjdeme k tomu, že byl zabavován také majetek zejména německé šlechty a také církve po roce 1918? To zrušíme dodatečně Švehlovu agrární reformu? To jsou prostě neuvěřitelné zásahy, nevlastenecké a řekl bych až na hranici vlastizrady.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Seladon, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena Čížková , 13.10.2023 7:44:03
jak si to vůbec může dovolit ten trapný seladon, to je nehorázné

|  11 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…