Vyhoštění Rusové? Důvod je jiný. A BIS... Analytik Štefec o trapasu, co se teď narychlo hasí

13.06.2020 20:00 | Zprávy

ROZHOVOR Spory na ruské ambasádě a anonym nejsou pravým důvodem pro vyhoštění dvou ruských diplomatů. Tvrdí to vojenský analytik Jaroslav Štefec, podle něhož jde pouze o krycí košilku tajné zpravodajské akce. Bezpečnostní informační službě, podle něj, zůstal po takzvané kauze „ricin“ v ruce Černý Petr. „Otázka zní, kdo a proč byl vlastně poslán domů. A podle mne je klíčová otázka, na čí pokyn nebo popud,“ podotýká Štefec.

Vyhoštění Rusové? Důvod je jiný. A BIS... Analytik Štefec o trapasu, co se teď narychlo hasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

Několikrát jsme spolu v rozhovorech řešili kauzu s ruským agentem s jedem ricinem, který měl přicestovat do Česka a ohrozit české politiky. Kauzu jste označil za fake news a lež, a nevyloučil jste ani možnost her zpravodajských služeb. Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Tomáš Petříček oznámili, že ČR vyhostila dva ruské diplomaty, protože si jeden z nich útok vymyslel kvůli sporům na ruské ambasádě v Praze. Jak vám toto oznámení připadá v kontextu vašich slov?

Co je prakticky jisté, že to určitě není ta příčina vyloučení diplomatů, kterou oznámil premiér. Aby někdo poslal domů velvyslance, případně diplomata cizí země, tak to už musí být velmi významná kauza, a obvykle to má nějakou krycí košilku, což je podle mne přesně tento případ.

Čili jsem si prakticky jist, že za vrácením obou diplomatů zpátky do Ruska rozhodně nejsou spory mezi lidmi na ruském velvyslanectví. Nevylučuji samozřejmě, že tam spory existují, velmi pravděpodobně ano – stejně, jako je rozdělena spolčenost v České republice, je rozdělena i v Rusku, jsou tam protiputinovské a proputinovská proudy.

Otázka zní, kdo a proč byl vlastně poslán domů. A podle mne je klíčová otázka, na čí pokyn nebo popud.

Myslíte si, že už se nikdy příčinu vyhoštění nedozvíme?

To si nejsem úplně jist, protože v Česku se všechno vykecá, takže je pravděpodobné, že to dříve či později vyplave na povrch. Ale určitě to nebyly spory na ruské ambasádě.

Proč jsou uváděné spory na ruské ambasádě tak nepravděpodobným důvodem?

Za prvé, profesionální diplomat by nikdy nepsal práskací dopis cizí zpravodajské službě z důvodu, aby odstranil svého soka, protože by si musel být vědom, že když se něco podobného prolákne a bude tak učiněno bez vědomí jeho nadřízených, tak to pro něj znamená okamžitý konec kariéry. A průšvih, který je na hranici trestní odpovědnosti, ne-li těžce za ní, protože Rusové jsou na podobné věci velice citliví. Tohle je základní důvod, proč si myslím, že spory na ruské ambasádě s tím nemají nic společného.

Jinak řečeno, nestálo by mu to, podle vás, za to.

Rozhodně by mu to nestálo za to, pokud nedostal přímý pokyn od někoho, kdo měl zájem na tom, aby se tato kauza rozjela, a aby konkrétní lidé byli odeslání z České republiky zpátky domů. A to mohl být někdo na ruské, nebo na americké straně, například. Anebo na německé, to nepaušalizuji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…