Brno získá od zahraničních studentů tipy na zlepšení života

25.10.2017 19:02

Město připravuje projekt nazvaný Brno Erasmus Student, do kterého se zapojí zahraniční studenti studující v Brně a místní studenti vyjíždějící za vzděláním do zahraničí.

Brno získá od zahraničních studentů tipy na zlepšení života
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Cílem projektu je navázat spolupráci s aktivní a živou mezinárodní komunitou a zároveň získat zpětnou vazbu a konkrétní návrhy na zlepšení kvality života v Brně. Projekt začne na Vysokém učení technickém v Brně, poté se připojí i další brněnské univerzity.

„Statutární město Brno má zájem využít studentského potenciálu města pro zjišťování zpětné vazby a získávání inspirací ze zahraničí, proto ve spolupráci s partnery z oblasti akademického sektoru přichází s návrhem nového projektu Brno Erasmus Student,“ uvedl náměstek primátora pro oblast Smart City Jaroslav Kacer.

Řady studentů v Brně každý semestr rozšiřují studenti ze zahraničí, kteří sem přijíždějí zejména v rámci evropského projektu Erasmus+ (do roku 2013 Erasmus). Místní studenti naopak vyjíždějí za znalostmi do zahraničí.

Erasmus+ (European Action Scheme for the Mobility of University Students) je program Evropské unie podporující zahraniční mobilitu vysokoškolských studentů a spolupráci ve vysokoškolském vzdělávání v Evropě.

„Dojde ke sběru dat o postavení města v kontextu jiných zahraničních měst, tedy takzvanému benchmarkingu, a sběru nápadů zajímavých chytrých řešení ze zahraničí a k jejich případném přenosu do města Brna,“ vysvětlil náměstek Jaroslav Kacer.

Cílem projektu je zapojit studenty vysokých škol na území města Brna do přípravy konkrétních návrhů na zlepšení kvality života v Brně. Dílčím cílem je představit přijíždějícím studentům město Brno jako velmi živou a zajímavou lokalitu pro jejich budoucí studium, práci a život. Nástroj tak může sloužit i pro lákání talentů do města a budování sítě ambasadorů. Součástí nového nástroje je i provázání zahraničních a místních studentů.

Pilotní sběr dat proběhne prostřednictvím dotazníků, které studentům zprostředkuje Odbor zahraničních vztahů Vysokého učení technického v Brně. Oddělení dat, analýz a evaluací magistrátu zpracuje výsledky srovnávacího šetření a vyhodnotí je. Oddělení spolupráce a rozvoje dále zpracuje a vyhodnotí inspirativní řešení získaná od studentů ze zahraničních měst. Samotná spolupráce města s komunitou studentů by měla být dlouhodobá včetně porovnávání výsledků v časové řadě.

„Pilotní testování bude probíhat v zimním semestru 2017 na Vysokém učení technickém v Brně a v letním semestru 2018 i na ostatních oslovených brněnských univerzitách,“ dodal Jaroslav Kacer.

Zájem o spolupráci zatím projevila Masarykova univerzita, Mendelova univerzita a Veterinární a farmaceutická univerzita.

K vývoji a testování nástroje budou dále vyzváni ke spolupráci Jihomoravské inovační centrum, Turistické informační centrum, Brno Expat Centre a další partneři jako např. Centrála cestovního ruchu-Jižní Morava či Jihomoravský kraj.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…