Česká Lípa: Kulatý stůl přispěl k poznání vzájemných potřeb

16.05.2017 16:40

Poptávku po technicky zdatných absolventech škol a po kvalitních pracovnících konstatovalo druhé setkání zástupců škol, města Česká Lípa, Okresní hospodářské komory a ÚP. Účastníci kulatého stolu se 11. května dohodli na několika formách spolupráce.

Česká Lípa: Kulatý stůl přispěl k poznání vzájemných potřeb
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Již několik let trh práce volá po technicky zaměřených absolventech. Proto jsme jako město iniciovali např. projekt Šikovné ruce aneb Řemesel se nebojíme, setkání výchovných a kariérních poradců ve firmě Festool nebo právě tento kulatý stůl. Z výsledků našeho jednání jednoznačně pro město vyplývá nutnost dovybavit a zmodernizovat školní dílny. Proto budeme chtít dát do rozpočtu r. 2018 peníze právě do této oblasti,“ říká místostarostka České Lípy Alena Šafránková.

Setkání uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti, rozborem demografického vývoje v Libereckém kraji a srovnáním zájmu žáků o různé typy středních škol v našem kraji a celkově v republice. Problém vidí v nastavení výuky ve školách, ale i v nedostatečné spolupráci zaměstnavatelů se školami. V diskuzi se ve všech pádech skloňovala nezastupitelná role rodičů, kteří rozhodují o dalším profesním směřování dětí. Technické obory včetně odborného vyučení je dnes nutno chápat jako velmi perspektivní.

Zástupkyně společnosti AABYSS s.r.o. Šárka Prachařová do diskuze např. přispěla příkladem dobré praxe z Liberce, kde se podrobně zabývají kariérovým poradenstvím. Roli kariérového poradce by podle ní neměl zastávat výchovný poradce, ale člověk, který bude jednat s firmami, navštěvovat je a organizovat společnou činnost. „Kariérové poradenství je dnes realizováno ve školách spíš jako informační servis při výběru variant dalšího vzdělávání. Cesta za budoucím povoláním by měla ale začít u dětí už ve 3. – 4. třídě. Měli bychom umět rozpoznat předpoklady a zájmy dítěte a nabídnout mu cestu, jak předpoklady rozvíjet a zdokonalovat se. Vidím tu několik možností – např. podporu moderního vybavení škol, zájmového technického vzdělávání a těsnější propojení základních a středních škol,“ doplňuje Karel Minařík, ředitel ZŠ Partyzánská.

Zaměstnavatelé, firmy a živnostníci nadefinují své potřeby vůči školám, zorganizují exkurze pro žáky ZŠ, vyšlou zástupce přímo do škol na besedy a pomohou školám s finanční či materiální pomocí při technickém vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…