Jedenáctý listopad přináší do jižních Čech nejen vůni pečené husy a sklenku mladého vína, ale i příjemnou atmosféru, která k podzimu v regionu neodmyslitelně patří. Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny a také letos lákají do jihočeských restaurací, hostinců a vinařství na sváteční menu, doprovodné akce i autentické zážitky. Po celém kraji se konají degustační menu, trhy i slavnosti, které propojují chuť, tradici a společenský zážitek. Na jídelních lístcích nechybí klasika v podobě pečené husy se zelím a knedlíkem, ale i moderní interpretace svatomartinských pokrmů. K huse se tradičně podává čerstvě nalahvované mladé víno, které připomíná příjezd svatého Martina na bílém koni.
Svatomartinské hody začínají v řadě jihočeských podniků už začátkem listopadu a vrcholí o víkendu před 11. listopadem. Letošní nabídka je mimořádně pestrá, zapojují se restaurace i hotely napříč regionem: od Třeboně, Českých Budějovic, Prachatic a Vimperka až po Strakonice, Dačice nebo Suchdol nad Lužnicí. Na Budějovicku lákají podniky na Svatomartinská menu a vína, v Pivovarské restauraci se chystá Svatomartinská veselice, v Prachatickém pivovaru i na Libíně nabídnou speciální Martinské menu. V Třeboni se koná Svatomartinský trh, v Suchdole nad Lužnicí Svatomartinský košt a Svatomartinská husa bude k ochutnání i na zámku Dobrohoř.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva



