JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

04.11.2025 22:03 | Tisková zpráva

Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny.

JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem
Foto: JCCR
Popisek: Jihočeská centrála cestovního ruchu - logo

Jedenáctý listopad přináší do jižních Čech nejen vůni pečené husy a sklenku mladého vína, ale i příjemnou atmosféru, která k podzimu v regionu neodmyslitelně patří. Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny a také letos lákají do jihočeských restaurací, hostinců a vinařství na sváteční menu, doprovodné akce i autentické zážitky. Po celém kraji se konají degustační menu, trhy i slavnosti, které propojují chuť, tradici a společenský zážitek. Na jídelních lístcích nechybí klasika v podobě pečené husy se zelím a knedlíkem, ale i moderní interpretace svatomartinských pokrmů. K huse se tradičně podává čerstvě nalahvované mladé víno, které připomíná příjezd svatého Martina na bílém koni.

Svatomartinské hody začínají v řadě jihočeských podniků už začátkem listopadu a vrcholí o víkendu před 11. listopadem. Letošní nabídka je mimořádně pestrá, zapojují se restaurace i hotely napříč regionem: od Třeboně, Českých Budějovic, Prachatic a Vimperka až po Strakonice, Dačice nebo Suchdol nad Lužnicí. Na Budějovicku lákají podniky na Svatomartinská menu a vína, v Pivovarské restauraci se chystá Svatomartinská veselice, v Prachatickém pivovaru i na Libíně nabídnou speciální Martinské menu. V Třeboni se koná Svatomartinský trh, v Suchdole nad Lužnicí Svatomartinský košt a Svatomartinská husa bude k ochutnání i na zámku Dobrohoř.

Anketa

Zasloužila si Aňa Geislerová státní vyznamenání?

3%
94%
hlasovalo: 12758 lidí

Program zpestří také Martinská slavnost v Táboře, Svatomartinské slavnosti v Safari Resortu u Hluboké, dobročinný běh Krumlovská 11, Českokrumlovský klášterní jarmark nebo Svatomartinské slavnosti v Dačicích a Maříži. Tradičně se připojuje i Český Krumlov, kde sv. Martin v 11:11 hodin symbolicky dorazí na náměstí Svornosti.

„Svatomartinské hody patří k nejkrásnějším gastronomickým tradicím roku. Spojují chuť, zážitek a setkávání lidí. Máme radost, že se staly pevnou součástí nabídky jihočeských restaurací a každoročně přilákají mnoho návštěvníků. Věřím, že i letošní ročník ukáže, že dobré jídlo a pohostinnost k jižním Čechám neodmyslitelně patří,“ říká Tereza Procházková z Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Přehled restaurací, které se do svatomartinských hodů zapojují, i aktuální program akcí najdete na webu ZDE

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) je organizace zřízená Jihočeským krajem k výkonu funkce destinačního managementu pro region jižní Čechy. Hlavním cílem je realizace projektů zaměřených na rozvoj turistické nabídky a prezentace regionu jako turisticky atraktivní destinace v tuzemsku i zahraničí. Tvoří produktové linie a zajišťuje vydávání tištěných propagačních materiálů. JCCR je provozovatelem Informačního systému cestovního ruchu Jihočeského kraje ZDE. JCCR koordinuje činnost turistických oblastí na území Jihočeského kraje, spolupracuje s městy a obcemi, infocentry a subjekty cestovního ruchu z veřejného i soukromého sektoru. Úzce spolupracuje s agenturou CzechTourism, včetně jejích zahraničních zastoupení, komunikuje a spolupracuje se zahraničními partnery při tvorbě a realizaci přeshraničních projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Marek Výborný byl položen dotaz

Podle čeho soudíte, že mají lidovci nárok na post předsedy Sněmovny?

Proč zrovna vy? A nebylo tomu vždy, i za vás tak, že post měla strana vládní koalice? Navíc, co si pamatuji, vy jste nedali SPD ani post místopředsedy, i když by to odpovídalo výsledku voleb. Nepřijde vám to tak nyní až pokrytecké si tento post nárokovat? Že se vám nelíbí Okamura není podle mě argum...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

22:03 JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny.