Jablonec nad Nisou: Obyvatelé města odevzdali loni 240 tun elektroopadu

03.03.2023 19:44 | Tisková zpráva

V roce 2022 odevzdali Jablonečané téměř 240 tun elektrozařízení, polovinu z tohoto množství zpracovala a recyklovala společnost ASEKOL. Odevzdanými 120 tunami elektroodpadu jablonečtí občané uspořili 1560 MWh elektřiny, 149 127 litrů ropy, 5 362 m3 vody a 82 tun primárních surovin. Snížili tak emise skleníkových plynů CO2 ekv. o 101 tun a produkci SO2 ekv. o 7 464 kg. Vyplývá to z certifikátu environmentálního vyúčtování zpracovaného společností ASEKOL.

Jablonec nad Nisou: Obyvatelé města odevzdali loni 240 tun elektroopadu
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Každý kus vytříděného elektra se počítá, což dokazuje příklad 100 vytříděných notebooků, které uspoří 10 MWh elektřiny. Takové množství odpovídá tříleté spotřebě elektřiny rodiny žijící ve standardním bytě. Za 100 kg vytříděných elektrospotřebičů se ušetří takové množství ropy, které by stačilo na výrobu benzínu pro cestu z Prahy do Paříže,“ uvádí jablonecká náměstkyně primátora pro životní prostředí a strategii města Lenka Opočenská.

Elektroodpad je v současné době jedním z nejrychleji rostoucích druhů odpadu. Jablonec nad Nisou spolupracuje v oblasti sběru a recyklace se dvěma společnostmi – kolektivní systém ASEKOL a Elektrowin, a.s. „Díky společnosti Elektrowin se podařilo předat k recyklaci dalších 120 tun elektroodpadu z Jablonce, celkové množství odevzdaného elektroodpadu z Jablonce je tedy za loňský rok je tedy 240 tun. Děkujeme všem, kteří pečlivě třídí odpad a přispívají tak k ochraně životního prostředí,“ připomíná Barbora Šnytrová, vedoucí oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu.

Elektroodpad obsahuje řadu zdraví škodlivých materiálů a díky správné recyklaci vysloužilých elektrozařízení přispívá město k ochraně životního prostředí. „Recyklace navíc umožňuje opětovné využití materiálu a patří mezi základní principy cirkulární ekonomiky. Míra opětovného materiálového využití je velmi vysoká a dle jednotlivých typů výrobků dosahuje až 95 %,“ uzavírá Šnytrová. Nejjednodušší způsob, jak zlikvidovat vysloužilé drobné elektrospotřebiče, je odložit je do červených kontejnerů rozmístěných po městě. Ty velké, jako je lednička, pračka či televize, se odevzdávají do sběrného dvora (Smetanova ul. po–pá 8–17 hodin, so 8–14 hodin; Belgická ul. po–ne 8–18 hodin; Dalešická ul. so 8–12 hodin). Zpětný odběr elektra je bezplatný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …