Jičín: Kolektiv architektů zvítězil v soutěži na Odpočinkovou zónu Cidlina

19.11.2019 9:15

Chcete se o vítězném návrhu dozvědět více? Přijměte pozvání do Biografu Český ráj, kde sami autoři představí svůj návrh na podobu Odpočinkové zóny Cidlina. Setkání se uskuteční v úterý 10. prosince od 15 hodin.

Jičín: Kolektiv architektů zvítězil v soutěži na Odpočinkovou zónu Cidlina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V letošním roce se uskutečnila krajinářsko-architektonická soutěž, z níž vzešly relevantní návrhy na řešení Odpočinkové zóny Cidlina. Přihlásilo se do ní 9 soutěžních týmů. Uspěl kolektiv krajinářů a architektů ve složení Ing. arch. Klára Novotná, Ing. arch. Jiří Neuvirt, Ing. arch. Tereza Mirská a Ing. arch. Karel Novotný. Jejich návrh nejvíce zaujal odbornou porotu a především jednoznačně respektoval požadavky zadávací dokumentace, na jejímž sestavení se široce podílela veřejnost. Město Jičín se s autory chystá podepsat smlouvu na vypracování kompletní projektové dokumentace.

Odpočinková zóna bude parkem s přírodním charakterem a bude zvát k procházkám a volnočasovým aktivitám. Díky své rozloze poslouží nejen obyvatelům Nového Města, ale nepochybně se stane příjemným místem pro každého obyvatele i návštěvníka města Jičína. Chcete-li zhlédnout kompletní grafický návrh, je k dispozici na webových stránkách Odpočinková zóna Cidlina.

Hodnocení jednotlivých návrhů měla na starosti odborná porota. Zasedli v ní architekti – Ing. Jitka Trevisan, Ing. Pavlína Malíková, prof. Ing. Mgr. Akad. Arch. Petr Hájek a jako náhradníci Ing. Maxim Turba a Ing. arch. Martin Rössler, všichni jako nezávislí. Dále za závislé v porotě zasedli dva zástupci města, starosta JUDr. Jan Malý a místostarosta Mgr. Petr Hamáček; další dva byli určeni jako náhradníci Ing. Jan Jiřička a Ing. Ladislav Brykner. Porota vyhodnotila pořadí návrhů, které poté potvrdila Rada města. Poprvé bylo vítězné dílo prezentováno veřejnosti dne 18. září při zasedání zastupitelstva.

 

Aby zadávací dokumentace soutěže skutečně odpovídala požadavkům občanů, město ještě před zahájením soutěže uspořádalo setkání s veřejností v Biografu Český ráj. Zvukový záznam z diskuse byl poté přidán jako klíčová část zadávací dokumentace. Její součástí byly i anonymizované příspěvky uživatelů z Facebooku, lístky z ankety Jičínského zpravodaje a také individuální e-maily od občanů.

Metoda krajinářsko-architektonické soutěže byla zvolena jako nejvhodnější způsob pro najití podoby odpočinkové zóny. Jednotlivé návrhy se totiž utkaly mezi sebou. Bylo tak možné vybrat tu nejkvalitnější koncepci z devíti. Vítěz soutěže získá od města zakázku na projektové práce v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění.

Předtím, než se začalo uvažovat o vypsání krajinářsko-architektonické soutěže, podniklo město řadu přípravných prací pro realizaci odpočinkové zóny. Město muselo zajistit výkup pozemků a vyjednat přeložení vedení vysokého napětí s ČEZ, což vyžadovalo i změnu územního plánu. Dráty se tak přesunuly na druhý břeh řeky a zároveň byla plocha změněna na louku. Ještě dříve, v letech 2015 a 2017, se město Jičín ucházelo o dotaci z programu Nadace Proměny, poskytovatel ale záměr odpočinkové zóny nepodpořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…