Jičín: Rekonstrukce strojovny zimního stadionu je dokončena, sezóna na stadionu startuje

03.10.2015 12:43

Strojovna zimního stadionu v Jičíně byla na konci září opětovně zprovozněna a stavba předána po své totální rekonstrukci, kdy byly kompletně vyměněny všechny trubní rozvody a technologie. Došlo také k výraznému snížení množství čpavku, který je pro chlazení využíván. Vše je tedy připraveno na zimní sezónu, která začíná 3. října.

Jičín: Rekonstrukce strojovny zimního stadionu je dokončena, sezóna na stadionu startuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Rekonstrukce strojovny probíhala od letošního jara a obnášela kompletní demontáž strojního zařízení trubních rozvodů a jejich novou instalaci včetně nového systému měření a regulace. Zároveň se výrazně snížilo téměř o polovinu množství čpavku, který se používá pro chlazení ledové plochy. Rekonstrukci prováděla společnost ENERGO CHOCEŇ s.r.o. za cenu 10 373 330 Kč včetně DPH. Město získalo na akci dotaci z Operačního programu životní prostředí, a to ve výši asi 5 milionů korun. Během stavby však došlo ke korekci dotace o 25 %, protože byla v projektové dokumentaci pro zadávací řízení uvedena specifická označení výrobků a názvů, což podmínky dotace neumožňovaly. Proti rozhodnutí se město odvolalo, ale SFŽP své stanovisko bohužel nezměnilo. „I přes tyto komplikace s dotací byla stavba 30. září předána,“, popisuje starosta města JUDr. Jan Malý.

Sezóna na Zimním stadionu tedy může začít. Jeho otevření se plánuje již v sobotu 3. října, kdy zde má první rozbruslení a zápasy Hokejový klub Jičín. Ten chystá hokejovou školu bruslení a také nábor hokejové mládeže. Sezónu také zahájí prvním tréninkem Curlingový klub Loupežníci, jenž zve v sobotu 17. října od 9 – 11 hod. na tradiční „Curling Open Day“, kde se může veřejnost seznámit s tímto sportem nebo si ho i vyzkoušet. Pro případné zájemce pak tréninky pro děti i dospělé probíhají každý pátek odpoledne. Všední dny dopoledne budou opětovně patřit školám a školkám a veřejné bruslení je plánováno na každou středu, sobotu a neděli.

„Pevně věříme, že zahájení sezóny bude úspěšné, přeci jen se jedná o novou technologii, se kterou nemáme zkušenosti, a tak se mohou objevit drobné komplikace. Na celý říjen je ale již naplánován program a vypadá to, že i letos bude stadion plně vytížen. Bližší informace a program najdete na našem webu www.sport-jicin.cz,“ uvádí ředitel SZMJ Ing. Jaroslav Hazdra.

Zimní stadion čekají příští rok další úpravy, a to dokončení II. etapy, tedy jeho kompletní uzavření. „Zastupitelé již záměr předběžně schválili, a to s ohledem na provozní problémy zjištěné v loňském roce, kdy se na stadionu vlivem vysokých teplot tvořily mlhy a nerovnosti na ledě. Stavební úpravy by měly probíhat mimo sezónu, tedy od jara do podzimu 2016, a budou spočívat v dokončení obvodového pláště haly a instalaci vzduchotechnických a odvlhčovacích jednotek.

Odhadované investiční náklady jsou cca 8,780 mil. Kč bez DPH a na akci poskytl dotaci ve výši 2 milionů Krajský úřad Královéhradeckého kraje,“ doplňuje starosta Jan Malý.

Město Jičín dokončilo I. etapu rekonstrukce zimního stadionu v Jičíně v r. 2011. V rámci stavebních prací byl vybudován nový objekt šaten, restaurační zařízení, zastřešení ledové plochy a rekonstruována chladící deska ledové plochy. Strojovna chlazení byla ponechána stávající. Jedním z důvodů byla možnost získat na rekonstrukci v budoucnu dotaci, kterou město vloni získalo, a technologie tak byly vyměněny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…