Lanškroun: Nová Smetanka aneb nejrozsáhlejší modernizace naší školy v její více než stoleté historii je dokončena

04.07.2021 11:44

Počátek celého projektu se skromným názvem „Půdní vestavba ZŠ Smetanova“ začal v létě roku 2016 vyhlášením výzvy z programu IROP.

Lanškroun: Nová Smetanka aneb nejrozsáhlejší modernizace naší školy v její více než stoleté historii je dokončena
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Na přípravu a zpracování tak rozsáhlého záměru však bylo, jak už to bývá, neskutečně málo času.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Proto bylo na denním pořádku, že se všechny potřebné podklady pro jeho podání, jako studie proveditelnosti, projektová dokumentace, analýzy, návrhy prostor, vybavení technikou, zařízením, pomůckami, informační technologie, bezbariérovost celé školy a mnoho dalšího, zajišťovaly po odpoledních, večerech, sobotách i nedělích. Vše se nakonec stihlo do konečného termínu na začátku února 2017 a pak už jen nastalo čekání, týdny, měsíce, rok a více. Jaké bylo naše nadšení z výsledku, že projekt byl úspěšný a byl schválen, snad není potřeba zdůrazňovat.

Co tedy tento projekt obnášel?

Především obrovské množství práce od všech, kteří se na něm podíleli - zřizovatele jako investora, projektantů, zpracovatelů žádosti, stavebních firem, dozoru, členů realizačního týmu, zaměstnanců školy. Desítky zainteresovaných přímo v projektu nebo v souvislosti s ním. Je jasné, že tak rozsáhlé dílo přineslo mnoho komplikací, se kterými jsme se museli vyrovnat, zejména když se rekonstrukce týká více než stoleté budovy a trvala více než 3 roky. Ale nadšení z naplnění mnohaleté vize, snaha vše řešit a především pozitiva, která projekt přinese do života školy, je to, co všechny pohánělo.

Co škola získala?

Studie proveditelnosti vše popisuje na 66 stranách, ale stručně řečeno, hlavně moderní a špičkově vybavené pracoviště, s nejmodernější technikou, novými prostory, možnostmi, o kterých se mnohým může zdát. Je radost se na to vše podívat s odstupem a s podivem sledovat především detaily, na které se při tom myslelo a které byly zrealizovány. Zabývat se všemi aspekty, to by vydalo na samostatnou knihu. Přesto se o to v kostce pokusíme.

Nové učebny

Nové učebny byly hlavním cílem celého projektu. Dlouhodobě jsme se potýkali s nedostatkem místa pro realizaci odborné výuky a využít půdní prostory byla úžasná příležitost. Díky grantu tak mohlo vzniknout 6 nových učeben a zázemí pro pedagogy. Které to jsou?

1. Učebna a fyziky a chemie
2. Učebna jazyků 1
3. Učebna jazyků 2
4. Přírodovědná učebna
5. Polytechnická učebna
6. Venkovní přírodovědná učebna
7. Nové kabinety – zázemí pro pedagogy

Bezbariérovost

Nyní jsou všechny prostory obou budov, „nové“ i „staré“, jak je tradičně nazýváme, zcela bezbariérové, a to díky stavebním úpravám v interiéru, venkovních prostorech, ale především díky nově vybudovanému výtahu, spojujícímu všechna podlaží obou budov. Není tedy problém integrovat do naší školy jakéhokoliv žáka se speciálními vzdělávacími potřebami.

Konektivita

Kapitola sama pro sebe. Kabely a zase kabely, kilometry slaboproudých i silnoproudých. Wi-fi, pokrytí celého prostoru budov i venkovního prostředí, vybavení nejmodernějšími informačními technologiemi, připojení optickými kabely, servery, centrální ozvučení školy, rádiem řízený čas, zcela nová síť s novými parametry a rychlostí blesku, připojení na Eduroam a možnost tak sloužit všem jejím členům jako veřejně dostupný bod pro připojení.

Infrastruktura

Obrovské množství kvalitně odvedených stavebních prací v interiéru i exteriéru, realizace úprav, budování nových místností, řešení oken, krytin, podlah, všech použitých materiálů, povrchů, obkladů, dlažeb, kanalizace, přípojek, vedení elektřiny plynu, dat a „tisíce“ dalších položek, plánovaných i neplánovaných, těch, které byly v projektu, ale i těch, kterými nás historická budova překvapila, a bylo nutné je operativně řešit.

Co říci závěrem?

Nacházíme se nyní v nelehké době a naším obrovským přáním je, aby vše, co se roky budovalo, sloužilo co nejdříve těm, pro které jsme toto vše vytvářeli, současným i budoucím žákům školy, aby ve všech prostorách zněl jejich smích, radost, byla cítit touha po vzdělání a při tom všem mohli využívat vše, co tak rozsáhlý projekt přinesl. Je těžké shrnout 5 let práce a života všech, kteří se na projektu podíleli, do jednoho jediného článku.

Poděkování všem je tím nejmenším, co mohu udělat. Takže přátelé, s hlubokou úctou a poklonou, všem vám patří naše obrovské DĚKUJEME!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…