Městská část Praha 5 uctila památku Františka Viravského

15.03.2018 9:15

Radní městské části Praha 5 JUDr. Petr Lachnit a zástupce starosty Bc. Lukáš Herold v úterý uctili památku Františka Viravského, který byl umučen v německém koncentračním táboře Dachau.

Městská část Praha 5 uctila památku Františka Viravského
Foto: Praha 5
Popisek: Pamětní deska Františku Viravskému v ulici Pavla Švandy ze Semčic 20 v Praze 5

Představitelé smíchovské radnice uctili položením květin památku statečného vlastence Františka Viravského a připomněli odkaz, který tu František Viravský zanechal pro současné a budoucí generace. Františku Viravskému byla v únoru 2006 odhalena pamětní deska, připomínající jeho tragickou smrt. Je umístěna na adrese jeho posledního občanského bydliště, v ulici Pavla Švandy ze Semčic číslo 20 v Praze 5. František Viravský se narodil 3. prosince 1983 v Haliči. Okupace Československé republiky jej zastihla jako ředitele nemocenské pojišťovny. Od prvních dnů okupace se zapojil do ilegálního odbojového hnutí. František Viravský byl jedním ze zakladatelů ilegální odbojové organizace Petičního výboru „Věrni zůstaneme“.

František Viravský pomáhal s obstaráním léků pro parašutisty, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha. Po zatčení gestapem byl převezen do koncentračního tábora Dachau, kde 12. března 1945 zemřel následkem „lékařských experimentů“ prováděných na vězních táborovými lékaři SS.

Založení Petičního výboru „Věrni zůstaneme“předcházelo zveřejnění manifestu Věrni zůstaneme v roce 1938 skupinou levicových intelektuálů. Manifest si kladl za cíl mobilizovat veřejnost proti německé agresi. Původní název byl „Odkazu presidenta Masaryka věrni zůstaneme“. Na utváření Petičního výboru se od počátku podíleli členové řady společenských a zájmových organizací, např. legionářského časopisu Čin, Ústředního spolku čs. profesorů či zástupci železničářský a poštovních odborů, organizace YMCA či členové evangelické církve.

Po obsazení Československa Německem začal Petiční výbor rozvíjet zpravodajskou činnost, zaměřenou na sběr informací pro spojenecké armády, zajišťoval ilegální přechody do zahraničí, distribuoval ilegální tiskoviny a vyvíjel také sabotážní činnost. Petiční výbor úzce spolupracoval s Obranou národa. Vybudoval „koordinační centrum“, v němž měli být soustředěni zástupci většiny důležitých postů a zaměstnání včetně zástupců církví. Jelikož bylo v zimě na přelomu roku 1939 a 1940 gestapem zatčeno několik tisíc členů velitelského sboru Obrany národa a Politické ústředí bylo také rozbito, Petiční výbor se stal nejdůležitější složkou ÚVOD a vysílal exilové vládě do Londýna pomocí vysílaček Sparta. Petiční výbor „Věrni zůstaneme“ zůstal ušetřen většího zatýkání až do podzimu roku 1941. Po rozsáhlém zatýkání na podzim 1941 zbytky Petičního výboru poté zorganizoval doc. Vladimír Krajina, který získané informace předával paraskupině Silver A pro radiostanici Libuše. Členkou výboru byla také Dr. Milada Horáková.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…