Olomouc: Spolupráce s V4 začíná romanticky. Na bále

31.10.2019 18:18

Oficiální návštěvu z partnerské Bratislavy – Staré Město dnes na radnici v Olomouci čekal poměrně netypický program. Hned po přivítání na radnici totiž čekalo starostku Zuzanu Aufrichtovou pozvání k tanci.

Olomouc: Spolupráce s V4 začíná romanticky. Na bále
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice


Primátor Mirek Žbánek představil návštěvě nový plán na úzkou spolupráci Olomouce se zeměmi Visegrádské čtyřky. Starostku, její průvodkyni a členku rady Martinu Uličnou a další představitele bratislavského Starého Mesta pozval na městský bál, který se bude konat 11. ledna 2020. „Tento ročník pojmeme jako česko-slovenský bál. Bude to totiž začátek roku, který chceme věnovat česko-slovenským vztahů a vzájemnosti,“ vysvětlil Mirek Žbánek.

Primátor vysvětlil, že následující roky chce Olomouc věnovat partnerským městům Pécsi a Krakowu, potažmo jejich zemím. Rok 2023 by pak mohl být zasvěcen vztahů s Rakouskem, byť to není součástí visegrádské skupiny. „Na radnici ve Vídni jsme byli přijati jako první delegace z České republiky, a to velmi vlídně, díky habsburskému dědictví Olomouc a Vídeň pojí hodně společného,“ dodal primátor. Přiblížil, že spolupráce v daném roce by se netýkala jen partnerských měst. Olomouc chce využít například české ambasády v daných zemích a představila se v metropolích sousedních zemí.

„Nabídka mě velmi potěšila, idea spolupráce a zdůraznění česko-slovenské vzájemnosti nám konvenuje,“ reagovala Zuzana Aufrichtová. „V pondělí 28. října jsme u nás v centru Bratislavy uspořádali oslavu 101. výročí vzniku Československa a také jsme zasadili lípu česko-slovenského přátelství. Do naší akce se zapojila i prezidentka Zuzana Čaputová,“ popsala čerstvé aktivity starostka centrální městské části Bratislavy.

V další debatě se již hovořilo o praktických problémech. „Olomouc je dostatečně velké město na to, aby mělo obdobné zkušenosti s fungováním i s problémy, jaké mají evropské metropole. Proto si můžeme určitě vyměňovat praktické zkušenosti například v oblasti parkovací politiky, sociální politiky a v dalších sférách,“ řekla Zuzana Aufrichtová. „Pokud jde zrovna o tuto problematiku, už od loňska máme schválený plán udržitelné mobility, v němž je otázka statické dopravy podrobně řešena. Nyní začínáme pracovat na parkovací politice. Je to běh na dlouhou trať, chceme do procesu zapojit komise městských částí i veřejnost a také využít regulační plány, které už pro jednotlivé části města máme zpracované,“ reagoval primátor. „Je to ale i věc působení na veřejnost v tom smyslu, aby lidé sami pochopili a objevili například výhody cyklodopravy nebo městské hromadné dopravy v porovnání s tím, když jezdí do centra autem.“

Delegace z Bratislavy se po prohlídce radnice a města zapojila i do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému, které probíhalo v Hejčíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.