Olomouc a Kunming pojí memorandum o porozumění

03.10.2015 17:59

Memorandum o porozumění týkající se rozvoje vzájemných vztahů pojí od neděle 27. září 2015 statutární město Olomouc a město Kunming v Čínské lidové republice.

Olomouc a Kunming pojí memorandum o porozumění
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Memorandum o přátelských vazbách svými podpisy stvrdili primátor Olomouce Antonín Staněk a starosta města Kunming Li Wenrong. Pracovnímu jednání s čínskou delegací byli přítomni náměstci primátora Filip Žáček a Ladislav Šnevajs.

„Města Kunmimg v Čínské lidové republice a Olomouc v České republice se po přátelské konzultaci a v souladu se Společným komuniké o navázání diplomatických vztahů mezi ČLR a ČR shodla za účelem dalšího prohloubení rozvíjejícího se přátelství a spolupráce na tématech, která povedou k podpoře vzájemného porozumění a přátelství a zároveň k rozvoji přátelských vazeb mezi výše uvedenými městy,“ stojí v úvodu memoranda o porozumění.

„Konkrétní témata spolupráce se týkají rozvíjení přátelských vazeb mezi oběma městy, výměny jejich zástupců a spolupráce v oblasti cestovního ruchu, investic, obchodu, zdravotní péče, vzdělávání a organizace zahradnických výstav,“ objasnil primátor Antonín Staněk. Pracovní jednání proto absolvovali také zástupci Univerzity Palackého, která v loňském roce uzavřela memorandum o spolupráci s Yunnan Normal University, zástupci Konfuciovy akademie, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík a ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř.

„Zahraniční činnost našeho výstaviště bychom mohli obohatit o prezentaci města Kunming. Po účasti Mexika, Peru a Nigérie by se Čína mohla představit už na jarní etapě Flory,“ uvedl po jednání ředitel výstaviště Jiří Uhlíř. Konkrétní fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc by se zase mohly v oblasti formulované spolupráce připojit k myšlence vytvoření Centra zdravého životního stylu. Kromě vzdělávání a obchodu se chtějí obě strany zapojit také do intenzivní spolupráce v oblasti cestovního ruchu.

„Město Kunming jako centrum jihozápadní Číny a hlavní město provincie Yunnan se 7 miliony obyvateli patří dnes mezi nejvýznamnější historická města Číny. Je zároveň dynamicky se rozvíjejícím městem a branou do jihovýchodní Asie,“ charakterizoval metropoli jeho starosta Li Wenrong s tím, že ročně Kunming navštíví 50 milionů turistů.

Kunming, který je nazýván městem věčného jara, je domovem několika univerzit, muzeí, galerií a dalších významných ekonomických, kulturních a vzdělávacích institucí i sídlem velkých průmyslových podniků. Kunming má smlouvu o partnerství podepsanou s 36 městy po celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…