Opava: Diskuze s podnikateli nejen o školství

03.10.2015 15:51

Zástupci desítky opavských firem se první říjnový čtvrtek setkali s náměstkyní primátora Simonou Bierhausovou u kulatého stolu, kde se probírala především témata úzce spojená se školstvím a sportem. Na jednání byl prostor také pro diskusi o problémech, se kterými se podnikatelé často setkávají v praxi.

Opava: Diskuze s podnikateli nejen o školství
Foto: Opava
Popisek: Opava

Nejprve se však opavské společnosti seznámily s konceptem vánočního jarmarku, který bude letos pořádat přímo statutární město Opava. Jednou z hlavních myšlenek bylo dát co největší prostor regionálním prodejcům a produktům. Město rovněž nabízí možnost prezentace značky, přičemž firmy se mohou zapojit několika způsoby. „Pokud se mezi opavskými podnikateli najde zájemce a chtěl by se více informovat o spolupráci, pak není jednodušší způsob, než mě kontaktovat na můj email magdalena.hajkova@city.cz nebo telefonicky na číslo 604 229 355,“ uvedla Magdaléna Hájková z odboru kanceláře primátora.

Druhým blokem bylo školství, ve kterém bylo nastoleno několik témat. „Hovořili jsme o možnosti spolupráce s opavskými školami, podnikatelé nabídli možnost exkurzí do svých firem, aby se děti mohly seznámit přímo s jednotlivými druhy řemesel. Jsou také ochotni podílet se na vybavení učeben pomůckami pro praktickou výuku,“ řekla náměstkyně primátora Simona Bierhausová. Jako problém vidí podnikatelé především malý zájem žáků základních škol o technické obory, o studium na učilištích je v dnešní době totiž jen mizivý zájem. Místní firmy by preferovaly začít s motivací dětí k technickým oborům už v mateřských školkách, kde je podle jejich názoru nedostatek volnočasových kroužků s technickým zaměřením. Pomoci přitom mohou například nákupem hraček, které u dětí rozvíjí motoriku. Rovněž zazněla důležitost prezentace firem studentům 8. a 9. tříd základních škol, kdy se rozhodují o následném studiu.

Dalším problémem, který byl na diskuzi zmíněn, byla výběrová řízení na provedení stavebních prací. Z pohledu některých opavských firem jsou podmínky veřejných zakázek postavené tak, že nemají šanci se ani do konkurzu přihlásit. „Slibuji vám, že se tím budeme zabývat a byla bych velmi ráda, kdybychom další setkání zaměřili právě na toto téma,“ dodala Bierhausová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…