Opava: OKO připravuje výstavu v exteriéru, nabízí virtuální prohlídky i roušky

09.04.2020 14:47

Opavská kulturní organizace (OKO) „jede“ i době koronaviru v režimu, který je díky současným opatřením možný. Kromě virtuálních prohlídek výstav připravuje expozici soch v parku nebo děkovný koncert pro záchranné složky. A šijí se tu také roušky.

Opava: OKO připravuje výstavu v exteriéru, nabízí virtuální prohlídky i roušky
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Naše činnost se v současné době ve velké míře přesunula na sociální sítě. Díky našim dramaturgům Janu Kunzovi a Dominiku Benešovi mohou zájemci sledovat výstavy v galeriích alespoň prostřednictvím sociálních sítí, a to nejen ty současné, ale třeba i videoreport z minulých let, plný pozoruhodných děl českých i zahraničních umělců,“ říká Marcela Mrozková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace.

„Už čtvrtým týdnem také šijeme roušky pro občany Opavy, kteří nám díky výzvě nosí potřebný materiál: prostěradla či jiné oblečení ze stoprocentní bavlny, gumičky i šňůrky. Naše sběrné místo zájemci naleznou v Obecním domě v Sále purkmistrů každý všední den od 11 do 14 hodin. Nespotřebovaný materiál, který nestačí naše děvčata zpracovat, pak předáváme dalším místům, kde se roušky také šijí, například Slezskému divadlu,“ dodává Marcela Mrozková Heříková. Hotové roušky si lidé mohou v Obecním domě přímo vyzvednout, samozřejmě zdarma, další pak putují na opavský magistrát, který je dále předává potřebným.

Opavská kulturní organizace už v současné době chystá také exteriérovou výstavy výtvarníka Michala Trpáka, který tvoří sochy z různých materiálu, věnuje se i grafice, malbě nebo restaurátorství. „Jde o pokračování kurátorského projektu, ve kterém bych rád každý rok v letních měsících zaplnil park kolem Obecního domu sochařskými díly, a obohatil tak veřejný prostor Opavy. Loni vše odstartovalo výstavou s názvem ´Doma´ sochařky Veroniky Psotkové, která se Opavanům velmi líbila. Michal Trpák pracuje s jinými materiály i tématy než Veronika Psotková a jeho díla budou v Opavě vystavena vůbec poprvé,“ sdělil Jan Kunze, dramaturg Opavské kulturní organizace.

V plánu je také děkovný koncert pro záchranné složky a všechny lidi v „praví linii,“ kteří si zaslouží velký dík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

13:05 Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

Správci městské zeleně v Hradci Králové mapují škody po jarních mrazech. Poškozená stromořadí se nac…