Ostravští strážníci mají nové elektromobily

13.04.2017 15:33

Dva automobily BMW s elektrickým pohonem převzali do testovacího provozu ostravští strážníci od primátora Tomáše Macury a zástupců společnosti BMW. Vozy bude mít Městská policie Ostrava k dispozici do 10. října anebo do najetí šesti tisíc kilometrů. Oba automobily jsou v tradičních barvách ostravské městské policie.

Ostravští strážníci mají nové elektromobily
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

 Klíče od obou vozů převzal nejdříve primátor Tomáš Macura od zástupce společnosti BMW Vertriebs GmbH, která je zapůjčuje v rámci projektu BMW i3 ve službách policie. Projekt ukazuje, že elektromobily se dají využít i mimo soukromý sektor. Poté primátor předal klíče řediteli Městské policie Ostrava Zdeňkovi Harazimovi. „Ostravská městská policie je jedinou v České republice, která získala k užívání hned dva elektromobily značky BMW. V následujících týdnech budou testována. Byl bych rád, kdyby se ukázalo, že i elektromobily jsou vhodným typem aut pro výkon služby strážníků a mohlo by jít o další možnost při ekologizaci jejich vozového parku. Zatím postupně obměňujeme vozy, které slouží ostravským strážníkům tak, aby nejpozději na konci roku 2018 měli k dispozici jen moderní auta na CNG,“ řekl primátor Tomáš Macura.

Jedno auto využijí strážníci z úseku prevence a propagace, druhé zamíří k operativnímu oddílu. Tyto elektromobily představí strážníci veřejnosti na Dni Země, Dni Policie, XX. mezinárodním setkání jízdních policií a Dnech NATO.

Celkově bylo v rámci projektu rozděleno 11 vozidel, z toho tři vozy pro PČR v Praze, dvě auta pro ostravskou městskou policii a dále po jednom vozidle pro strážníky v Brně, Plzni, Zlíně, Pardubicích, Písku a Českých Budějovicích.

Kromě této zápůjčky získala Ostrava již dříve dotaci ve výši 2,2 milionu korun z Národního programu životního prostředí na nákup 24 ekologických automobilů, z toho bude 18 aut s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) a 6 elektromobilů. Z celkového počtu 24 vozů je 17 automobilů na CNG určeno právě pro městskou policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.