Písek: Obavy z příchodu srbských pracovníků do města jsou zbytečné

21.08.2019 8:33

Dvě stovky zaměstnanců ze Srbska postupně přivede do Písku společnost Faurecia. Na jejich pracovním pobytu v rámci státního programu Srbsko, který potrvá dva roky, se firma dohodla s vedením města.

Písek: Obavy z příchodu srbských pracovníků do města jsou zbytečné
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Pracovníci procházejí pečlivým výběrem ještě ve své domovské zemi, kde jsou posuzovány jejich kvalifikační i osobnostní předpoklady. Zde v Písku se stanou kmenovými zaměstnanci firmy. Preferovány budou manželské nebo partnerské páry,“ říká starostka Eva Vanžurová. Tím by městu měla být poskytnuta určitá záruka, že s lidmi z Balkánu nebudou v jejich novém dočasném domově problémy.

V městské průmyslové zóně v současnosti působí 13 firem zaměstnávajících zhruba 4000 lidí. Nedostatek pracovní síly, s nímž se průmyslové podniky potýkají, je často řešen náborem tzv. agenturních pracovníků ze zahraničí. „Dle současné legislativy nemáme jako samospráva prakticky žádnou možnost ovlivňovat strukturu ani pohyb takovýchto lidí a minimalizovat případné negativní dopady pracovní migrace na život ve městě,“ vysvětluje Eva Vanžurová. Proto město přivítalo, když společnost Faurecia nabídla, že se při získávání nových pracovníků zapojí do zmiňovaného státního programu. „Srbové jako stálí zaměstnanci Faurecie postupně nahradí v uvedeném počtu právě problematické agenturní pracovníky z různých zemí. Město bude mít o zaměstnancích ze Srbska trvalý přehled a bude tak moci lépe přispět k jejich dobrému soužití s obyvateli Písku,“ říká starostka.

Bydlení mají příchozí zajištěno v ubytovně Jitexu v ulici U Vodárny. Na základě doporučení zaměstnavatele může město rodinám poskytnout nájemní bydlení v městských bytech. „Bude tak učiněno podle standardních pravidel a na dobu určitou. Nájemné si budou rodiny platit samy,“ ujišťuje místostarostka Petra Trambová.

Každé tři měsíce se uskuteční informativní schůzka se společností Faurecia, kde město bude vždy informováno o aktuální situaci. „Plánujeme, že by se těchto jednání zúčastňovali také zástupci městské policie a Policie ČR, abychom včas předcházeli případným potížím. Bude-li to potřeba, nabízí se v rámci programu možnost posílit místní pořádkové složky o dva srbské policisty,“ dodává místostarostka.

Ke snadnějšímu začleňování do života v Písku a k osvojení si místních kulturních zvyklostí pomůže srbským pracovníkům také výuka českého jazyka, kterou pro ně jejich firma zajistila v městské knihovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…