Praha: Domů na Petřín se vrátí zachráněná sedmerčata plcha velkého

16.05.2017 9:17

V úterý 16. května večer vypustí Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy za účasti radní hlavního města Prahy pro oblast infrastruktury, technické vybavenosti a životního prostředí Jany Plamínkové sedm plchů velkých poblíž Hladové zdi na Petříně.

Praha: Domů na Petřín se vrátí zachráněná sedmerčata plcha velkého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Jako sotva několik dní stará plší sedmerčata je ze zničeného hnízda ošetřovatelé záchranné stanice zachránili před devíti měsíci. Do jejich péče se plší sourozenci dostali loni v srpnu. Nyní se slavnostně vracejí domů na Petřín, který je zatím jedinou ověřenou lokalitou výskytu ohroženého plcha velkého v Praze.

Plší mláďata jsou několik týdnů po narození zcela závislá na matce. Ošetřovatelé malé plchy museli nejprve každé tři hodiny krmit speciálním mlékem, později jim připravovali svačiny hlavně z ovoce a semínek. Ačkoli mláďata dobře prospívala, podzim a zimu přečkala v záchranné stanici. V přírodě se totiž plši ukládají k dlouhému sedmiměsíčnímu zimnímu spánku už v září nebo v říjnu a v té době by ještě nesamostatná malá mláďata sama venku nepřežila. Teprve nyní přišel správný čas, kdy se dorostlí plši mohou vrátit zpět do přírody, aby si poblíž svého původního rodiště mohli najít svá vlastní hnízda.

„V loňském roce pražská záchranná stanice zachránila rekordní počet plchů. Zatímco za celou předchozí dobu fungování, tj. od roku 2012, měla stanice celkem jen tři plší pacienty, loni v její péči v průběhu srpna a září skončilo, kromě plších sedmerčat z Petřína, dalších 15 plchů velkých. Obvykle šlo o osiřelá a vyhladovělá mláďata, a tak se stanice na pár týdnů změnila v hotové plší minijesle,“ uvedla radní Plamínková. Vypuštění sedmerčat do přírody je podle ní hezké připomenutí záslužné práce záchranné stanice.

Plch velký se způsobem života v lecčems podobá veverce. Výborně šplhá, je mrštný a ohebný, má dlouhý huňatý ocas, díky němuž udržuje rovnováhu při akrobatických skocích ze stromu na strom, a nejlépe se cítí právě mezi větvemi v korunách stromů. Tam si také neustále shání potravu, aby dohnal dlouhý čas, který prospal během zimy. Na jaře se živí výhonky a mladými listy a občas vybrakuje ptačí hnízdo nebo spolkne drobný hmyz. S blížícím se podzimem se jeho pozornost přesouvá k bobulím, ořechům, houbám a hlavně žaludům a bukvicím. Jen málokomu se ale podaří plcha mezi listovím zahlédnout, neboť tento malý obratný hlodavec je aktivní hlavně večer a v noci. Plch velký patří do čeledi plchovitých. V Česku žijí 4 druhy: Plch velký, lesní a zahradní a plšík lískový. Všechny patří mezi chráněné druhy živočichů.

Místo vypouštění: Petřínské sady, okolí Hladové zdi, místo srazu před Zrcadlovým bludištěm

Čas: 19:30 hodin 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…