Přerov kdysi dávno a dnes. Vzpomínkový kalendář přinese srovnání

15.10.2021 6:31 | Tisková zpráva

Minulost prolínající se se současností. Historické fotografie doplněné dnešním pohledem na stejné místo. Kontrasty, které přinesla doba. Vývoj městského prostoru. Konfrontace, ale i srovnání. To je tématem kalendáře pro rok 2022, který vydává město Přerov společně s Muzeem Komenského.

Přerov kdysi dávno a dnes. Vzpomínkový kalendář přinese srovnání
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Sada, která půjde do prodeje po listopadovém křtu, bude obsahovat nástěnný, stolní a kapesní kalendář. Zájemci si mohou menší „ochutnávku“ dopřát už teď, a to prostřednictvím propagačního videa.

Přerov patří k městům, která v posledních šedesáti letech výrazně změnila svůj ráz. Mnoho starých domů nahradila panelová zástavba, úzké silnice se rozšířily, některá místa zmizela nenávratně v propadlišti dějin, jiná stále jsou – třeba i v detailech – rozpoznatelná. Fotografky, které se vydaly do přerovských ulic, měly jasné zadání. Jít po stopách svých předchůdců, kteří Přerov fotili před padesáti, sedmdesáti či sto lety. V ruce držely starou, povětšinou černobílou či sépiovou fotku místa, a to se pokusily najít a zachytit ze stejného úhlu. Ne vždy to ovšem bylo jednoduché. „Některá místa jsou dnes už špatně dostupná. Stojí tam například nový dům, takže nebylo možné fotit z dostatečné vzdálenosti. Historické fotky byly také často pořizovány ze soukromých bytů, kam bylo obtížné se dostat,“ vzpomněla Jana Pivodová z přerovského magistrátu, která fotila snímky za město. Část z celkem 65 fotek pochází z někdejší muzejní výstavy „Přerov včera a dnes“ a autorkou soudobých snímků je muzejní fotografka Iveta Juchelková, která na práci vzpomíná takto: „Pro mě byla největší kuriozita pořizování snímku na mostě Legií u dnešní elektrárny. Dříve zde vedla úzká kamenitá cesta, po které jezdily jenom koňské povozy, v dnešní době po něm vede čtyřproudový průtah městem. Musela jsem, podle historického snímku, vběhnout doprostřed této hustě průjezdné cesty. Po množství troubení aut a ťukání řidičů na čelo se mi na pátý pokus snímek podařil vyfotit.“ Na půdě Muzea Komenského – ve slavnostní zámecké síni – se chystá 11. listopadu od 18 hodin, u příležitosti vzpomínkové akce ke Dni válečných veteránů, i křest kalendáře. Kmotry bude mít nové dílo dva – primátora města Petra Měřínského a ředitele muzea Radima Himmlera.

Přerov vydává své kalendářové sady pravidelně. Letošním rokem například provázely Přerovany kresby dětí z místních základních škol, rok předtím to byly snímky od amatérského fotografa Bohumila Kratochvíla. A kalendář pro rok 2019 si nafotili sami Přerované, kteří zabrali město z ptačí perspektivy. Kalendáře se tradičně prodávají v Městském informačním centru a k dostání bývají také v knihkupectví Mezi světy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…