Třebíč: Mezinárodní cvičení AMPLE STRIKE 2019

15.08.2019 17:58

Mezinárodní cvičení AMPLE STRIKE 2019 se letos uskuteční od 29. srpna do 20. září se na území ČR. Kromě České republiky se ho zúčastní dalších pět zahraničních armád aliančních zemí z Maďarska, Německa, Slovenské republiky, Spojených států amerických a Velké Británie. Více než pětistovku českých vojáků doplní až 250 příslušníků z armád aliančních zemí.

Třebíč: Mezinárodní cvičení AMPLE STRIKE 2019
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Cílem tohoto společného výcviku aliančních a partnerských jednotek bude především sladění činnosti předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Nedílnou součástí je také prověření schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám tzv. Host Nation Support. Piloti si procvičí své schopnosti během doplňování paliva za letu a úkoly přímé letecké podpory.

Hlavními místy cvičení budou vojenský výcvikový prostor Boletice, 22. základnu vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou. Vojáci budou využívat rovněž 21. základnu taktického letectva Čáslav, 26. pluk velení, řízení a průzkumu Stará Boleslav a Správu letiště Pardubice.

Z letecké techniky se kromě českých a maďarských vrtulníků Mi-35/24 a letounů Jas 39 Gripen zúčastní např. německé letouny Tornádo a Learjet, slovenský letoun L-39 Albatros nebo slovinský letoun PC-9M. Účast přislíbily i americké strategické bombardéry B-52 a letoun zajišťující doplňování paliva ve vzduchu KC-135.

Bližší informace o cvičení včetně techniky a vzdušných prostorů budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách základny (ZDE) a na Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…