Trutnov: Svou DNA už má téměř 200 předmětů

29.07.2019 15:06

Již rok si mohou lidé nechat označit své kolo, koloběžku, invalidní vozík či jiný podobný předmět a ochránit tak svůj majetek. Městská policie Trutnov ke značení používá syntetické DNA. Zatím tuto službu vyžilo téměř 200 občanů.

Trutnov: Svou DNA už má téměř 200 předmětů
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Od června 2018 nabízí Městská policie Trutnov službu v podobě forenzního identifikačního označení kol, invalidních vozíků a dalších předmětů.  „Značení pomocí syntetické DNA patří k moderním metodám ochrany majetku. Jde o preventivní opatření, jehož smyslem je nejen odrazení pachatele, ale i následná identifikace odcizeného předmětu,“ vysvětluje Radek Svoboda, ředitel Městské policie Trutnov.

Za rok 2018 strážnici tímto identifikačním značením ve formě uměle vytvořeného DNA s čipovým číslem v Trutnově označili téměř 200 předmětů. „Nejčastěji jde o jízdní kola, z nichž 80 byla elektrokola, dále 3 koloběžky, 6 kompenzační pomůcek, konkrétně 5 invalidních vozíků a jeden invalidní speciál,“ říká ředitel MP. Všechny předměty byly nejdříve zaevidovány v místní evidenci a následně spárovány s centrální mezinárodní evidencí REFIZ. Tyto označené věci představoval majetek v celkové ceně přes 7 milionů korun.

Během loňského roku nedošlo u žádného označeného předmětu v Trutnově ke ztrátě nebo odcizení. Strážníci provádějí namátkové kontroly jízdních kol a při zjištění označení prostřednictvím FIZ mohou prověřit majitele. Městská policie dostává také zprávy o odcizených či ztracených předmětech z centrální evidence, které byly zaregistrovány v jiných městech, tak aby se při případné kontrole a nálezu takové věci mohla událost vyřešit a předmět vrátit majiteli.

I nadále mohou zájemci své předměty nechat označit. „Každý občan, který si bude chtít takto označit své jízdní kolo nebo invalidní vozík je povinen u evidence předložit občanský průkaz a doklad o nabytí jízdního kola či invalidního vozíku, pokud tento doklad nemá, bude s ním sepsáno čestné prohlášení o nabytí věci. Podmínkou je také souhlas s evidencí osobních dat majitele předmětu,“ uzavírá Radek Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…