Ústí nad Labem: Přidej se do registru dárců kostní dřeně

31.10.2019 13:44

V úterý 12. listopadu 2019 proběhne na Krajském úřadě Ústeckého kraje v Ústí nad Labem nábor nových dárců kostní dřeně. Dobrovolníci se mohou zapsat od 11:00 do 15:30 ve 2. patře na konferenčním sále.

Ústí nad Labem: Přidej se do registru dárců kostní dřeně
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Patronkou ústeckých náborových akcí se už na jaře stala modelka a zakladatelka Nadačního fondu VK Veronika Kašáková, která se do registru zapsala letos v dubnu. 

K registraci se mohou přihlásit zdraví lidé ve věku od 18 do 35 let s váhou vyšší než 50 kg a platností pojištění na území ČR. Při náboru se provádí stěr z ústní sliznice. Není tedy nutné absolvovat odběr krve. Dárci vstupují do registru zcela dobrovolně, na základě svobodné vůle a po podpisu plně informovaného souhlasu a vyplnění vstupního formuláře. Pro zápis je potřeba kartička zdravotní pojišťovny a občanský průkaz.

Kostní dřeň je stále nenahraditelnou součástí léčby nemocí krvetvorby. Každoročně v České republice onemocní stovky lidí včetně mladých lidí i malých dětí. Nejznámější a nejčastější mezi těmito nemocemi je leukémie. Následují ji zhoubné nádory krvetvorby, těžké útlumy krvetvorby nebo imunity. Transplantaci kostní dřeně absolvuje v naší zemi několik set pacientů. Z toho 75 % dárců krvetvorných buněk je od nepříbuzného dobrovolného dárce. I přesto, že je aktuálně v Českém národním registru dárců dřeně více než 90 tisíc dobrovolníků, bohužel pro každého čtvrtého pacienta se "jeho" dárce kostní dřeně nenajde a umírá. Proto je tak nutné počet dobrovolníků v registru neustále zvyšovat! „Čím větší vzorek populace máme, tím úměrně zvyšujeme také šanci na uzdravení pro každého nemocného. Děkujeme proto všem, co se k nám rozhodnou přidat,“ říká mluvčí Českého národního registru dárců kostní dřeně Klára Conková. Nedarujete „jen“ kostní dřeň, ale i život. Staňte se součástí něčeho, co má rozhodně smysl. Více informací ZDE.

YouTube pozvánka ZDE

Facebook událost ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…