Velké Meziříčí: Podívejte se na databázi obětí holocaustu

13.11.2022 7:35 | Tisková zpráva

80. výročí terezínského transportu Av nepřipomínají pouze kameny zmizelých, ale také virtuální památník. Město Velké Meziříčí jej počátkem listopadu uveřejnilo na svém webu.

Velké Meziříčí: Podívejte se na databázi obětí holocaustu
Foto: Velké Meziříčí
Popisek: Velké Meziříčí

Tato volně přístupná databáze chce postupně připomenout všechny meziříčské oběti holocaustu. Tedy občany, kteří byli v letech 1938-1945 pronásledováni z rasových důvodů a měli prokazatelný vztah k Velkému Meziříčí. Databáze aktuálně uvádí biografická data více než osmi desítek lidí, kteří 14. května roku 1942 nuceně opustili Velké Meziříčí a následně byli transportem odvlečeni za ostnaté dráty koncentračních a vyhlazovacích táborů.

Databázi postupně naplní údaje rasově pronásledovaných rodáků, tradičních, ale i dočasných obyvatel města či občanů, které k Velkému Meziříčí pojila příslušnost, plynoucí z jejich domovského práva. Památník vedle osob, které skutečně zahynuly, přiblíží také ty, jimž se podařilo peklo holocaustu přežít.

Databáze je budována na základě archivních pramenů a jejím zpracovatelem je zdejší archivář Martin Štindl. Naleznete ji ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.