Vsetín: Hendikepovaným pomohou na úřadech asistenti

29.03.2011 15:30

Společnosti pro komunitní práci (SPKP) Vsetín se podařilo získat dotaci ve výši 3,1 milionu korun z Evropského sociálního fondu na projekt Sociální facilitace – úřady bez hranic.

Vsetín: Hendikepovaným pomohou na úřadech asistenti

Díky ní mohlo patnáct zájemců o zaměstnání absolvovat kurz zaměřený na komunikaci s osobami se zdravotním postižením. Pět z nich navíc získá práci přímo na městském úřadě, kde budou vypomáhat postiženým spoluobčanům s vyřizováním jejich úředních záležitostí.

Myšlenka na uskutečnění projektu vznikla již před časem během veřejné diskuse uživatelů a poskytovatelů sociálních služeb s představiteli města. Řešily se tehdy problémy, s nimiž se potýkají hendikepovaní občané při svých návštěvách na úřadech. „Za jeden z problémů byla označena nedostatečná informovanost o dostupných službách na území města, kterou by mohla posílit právě služba průvodce či asistenta," uvedl manažer projektu Vlastimil Fiala s tím, že SPKP začala hledat možnosti financování takovéto služby.

Následně připravila projekt, který by pomohl tuto problematiku řešit, a požádala o dotaci Evropský sociální fond. „Náš projekt byl schválen a získali jsme stoprocentní dotaci na jeho uskutečnění. Finance jsou určeny na školení patnácti zájemců o tuto práci, ale hlavně na pokrytí mzdových nákladů pěti nejlepších z nich, kteří po úspěšném zakončení kurzu nastoupí na 15 měsíců do pracovního poměru na radnici," řekl dále Fiala.

Školení účastníků kurzu bylo zaměřeno na to, aby byli schopni komunikovat s osobami s různými druhy postižení a dovedli jim poskytnout odpovídající informace o dostupných službách, případně je doprovázet při jejich jednání na úřadech.

Od dubna tak zmizí pro hendikepované spoluobčany opět jedna z bariér, která je při pohybu po úřadech limitovala. O službu asistenta mohou požádat na podatelně městského úřadu a v informačním centru Masarykovy veřejné knihovny na Dolním náměstí, další tři se budou pohybovat v terénu, přičemž při své práci budou úzce spolupracovat s poskytovateli sociálních služeb a městskými terénními pracovníky. „Připravujeme i speciální telefonní linku, na které se budou moci zájemci o pomoc s asistentem spojit," uzavřel Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…