Vyškov: Křečkovický památník připomíná minulost i osobnosti města

24.11.2020 12:03

Před pěti lety vznikl u říčky Hané, za areálem Základní školy Tyršova, Mlynářský památník. Jeho autor a jeden z potomků mlynářských rodů ve Vyškově – Alois Kleveta – už tehdy doufal, že se mu podobných památníků podaří po Vyškově zbudovat víc a jejich propojením vytvoří malou naučnou stezku městem.

Vyškov: Křečkovický památník připomíná minulost i osobnosti města
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Druhý památník, který vznikl stejně jako první za finančního přispění města Vyškov, se objevil před pár dny a je věnovaný Křečkovicím. Památník má podobu naučného panelu, na kterém Alois Kleveta připomíná důležité reálie a významné rodáky Křečkovic. „Jde především o Miroslavu Dorazilovou a Jana Lenfelda, ale také o Trávnický a Křečkovický mlýn i bývalé shromaždiště lidu u dvou lip,“ vyjmenovává autor památníku obsah textu, fotografií a map uvedených na panelu.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

Právě u křížku pod dvěma lípami, na konci městské zástavby Křečkovic a začátku polí, měl památník původně stát. „To místo je důležité tím, že se tam v roce 1897 uskutečnila velká lidová manifestace, které se zúčastnil tehdejší křečkovický starosta František Jáchymek i jeho nástupce Jan Hrozek,“ zmiňuje Kleveta jedno z míst, které bude na informační ceduli uvedeno.

Ta nakonec nebude stát na malebném místě u polní cesty, kde jí překáží vedení vysokého napětí, ale v městské zástavbě, na začátku ulice Joklova, blízko říčky Hané. „Na tomto stanovišti bude památník blíž lidem a třeba se postupně stane místem oddechu a příjemného zastavení podobně jako mlynářský památník,“ doufá iniciátor celé akce a jako další místo, na kterém by mohl v budoucnosti vyrůst třetí památník, zmiňuje Brňany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…