Žatec: Chmelaři se těší na průměrnou a kvalitní úrodu

12.08.2019 12:09

Letošní úroda chmele bude průměrná, kvalita velmi dobrá. Takové jsou odhady pěstitelů chmele před letošní sklizní. Začne kolem 20. srpna a o tom, jaká bude, hovořili dnes chmelaři na svém tradičním předsklizňovém setkání na Stekníku.

Žatec: Chmelaři se těší na průměrnou a kvalitní úrodu
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

O množství a kvalitě sklizně rozhoduje především počasí, ani letos nebylo pro pěstování chmele ideální kvůli chladnému květnu, horkému červnu a červenci a nedostatku srážek. Nedávné deště ale byly pro pěstitele požehnáním, stejně jako chladnější období na přelomu června a července. „Určitě jsme vděční za srážky, které přišly začátkem srpna. I díky tomu asi bude snaha začít sklizeň spíše později. První odhad je, že letošní sklizeň bude průměrná, pokud nám do toho ještě neskočí nějaký čert, který ji pokazí,“ uvedl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda při setkání chmelařů na Stekníku.

Letošní úroda by mohla být v Česku na průměrné úrovni 6300 tun sušeného chmele, což je po loňské podprůměrné sklizni kolem pěti tisíců tun dobrá zpráva. Znamená to zároveň, že o chmel je ze strany pivovarů zájem a chmelaři mají co prodávat.

Chmelové porosty jsou proti loňsku také zdravější a mají více alfa hořkých látek, které určují kvalitu plodiny

V Česku se podařilo udržet rozlohy chmele na úrovni přes 5 tisíc hektarů, konkrétně 5004 ha. ČR tak zůstává třetím největším pěstitelem na světě – za USA (24 160 hektar) a Německem (20 400 hektarů). Největší rozlohu zabírá tradičně Žatecký poloraný červeňák (4262 hektar), kterého meziročně přibylo 13 hektarů.

Součástí setkání českých chmelařů na Stekníku byla také zpráva z 57. kongresu Mezinárodního sdružení pěstitelů chmele, které proběhlo ve Slovinsku. Na něm bylo vyznamenáno šest českých osobností oceněním Rytíř chmelového řádu. Cenu obdrželi Jiří Driml (PP servis, Žatecká chmelařská oblast, okres Louny), Václav Kocek (Emil Bureš Hopservis, Žatecká chmelařská oblast, okres Louny), Radek Gregor (DAG Kněževes, Žatecká chmelařská oblast, okres Rakovník), Luboš Hošek (Chmelex, Žatecká chmelařská oblast, okres Rakovník), Luděk Nový (Záveský s. r. o., Úštěcká chmelařská oblast, okres Litoměřice), Karel Krofta (Chmelařský institut Žatec). Příšří mezinárodní kongres se v roce 2021 uskuteční v Česku, konkrétně v Prazě s výjezdy do Žatce a okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…