ANO Karlovarský kraj: Krajští zastupitelé protestují proti rozhodnutí ministra Víta Rakušana

28.03.2023 4:31 | Tisková zpráva

Zastupitelé Karlovarského kraje se na svém pondělním zasedání ohradili proti postupu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Ten chce ve středu na vládě prosadit rozhodnutí o zrušení tří stovek poboček České pošty. Na jednání zastupitelstva Karlovarského kraje tuto otázku otevřela poslankyně parlamentu Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která žádá zastavení tohoto rozhodnutí.

ANO Karlovarský kraj: Krajští zastupitelé protestují proti rozhodnutí ministra Víta Rakušana
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Jde mi o to, že problematiku rušení poboček České pošty nikdo neprojednal zejména se starosty dotčených obcí a měst. A právě starostové mají největší přehled o potřebnosti jednotlivých poboček a všech specifik svého města nebo obce,“ vysvětluje poslankyně a předsedkyně zastupitelského klubu hnutí ANO.

Ta proto požádala hejtmana Petra Kulhánka (STAN) o vystoupení, během kterého upozornila na nešťastný postup ministra Rakušana a vyvolala tak rozsáhlou diskusi. Do té se postupně hlásili starostové sedící v zastupitelstvu. „Jedna z poboček by se měla rušit i u nás v Nejdku. Vnímám to jako velmi problematické rozhodnutí, neboť jsme velmi rozlehlé město a dvě pobočky jsou u nás potřeba,“ říkala starostka Nejdku Ludmila Vocelková (ANO), která poukazovala také na skutečnost, že s nimi o rušení pobočky nikdo z vedení České pošty ani ministerstva vnitra nejednal.

Podobně vystupoval například i starosta Sokolova, Chebu nebo Mariánských Lázní. Právě mariánskolázeňský starosta Martin Hurajčík (ANO) zmínil fakt, že například jedna z poboček pošty v jeho městě je v patře a je tedy velmi špatně dostupná pro invalidy a seniory.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31387 lidí

„Mariánské Lázně jsou navíc velmi rozlehlým městem a proto i tady vnímám jako nutnost obě pobočky České pošty zachovat,“ řekl Martin Hurajčík. Přidali se i další starostové. Ti navíc vyjádřili obavy z dalšího postupu vedení České pošty, která chce po zrušení zmiňovaných tří set poboček pokračovat v takzvané reorganizaci. „A právě v rámci této reorganizace se chce Česká pošta zbavovat svého takzvaně zbytného majetku. To se dotkne například budovy hlavní pošty v centru Karlových Varů,“ zmiňovala primátorka krajského města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), která se tak obává toho, že by pošta mohla v Karlových Varech zrušit i svoji nejexponovanější pobočku.

Zajímavou poznámku měl bývalý senátor a starosta Božího Daru Jan Horník (STAN), který v diskusi poukazoval na skutečnost, že Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské Lázně jsou zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO. „Proto by z těchto měst neměly mizet důležité a dostupné služby,“ poznamenal Jan Horník.

Opoziční zastupitelé nakonec svými podněty a reakcemi přesvědčili koaliční politiky ke schválení apelu na ministra Víta Rakušana. V něm zastupitelé žádají zastavení a zrušení rozhodnutí o rušení poboček České pošty v Karlovarském kraji a žádají diskusi ministra a vedení České pošty s dotčenými starosty.

„Jsem ráda, že se nám podařilo takto naléhavou výzvu prosadit a jsem ráda, že i koaliční zastupitelé pochopili, jak špatným krokem by zrušení některých poštovních poboček bylo,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.