Baránek (Soukromníci): Whistleblowing, zákon o ochraně udavačů a práskačů?

02.01.2023 13:08 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k schválení zákona, který legalizuje udavačství

Baránek (Soukromníci): Whistleblowing, zákon o ochraně udavačů a práskačů?
Foto: SsČR
Popisek: Rudolf Baránek

Údajně pod tlakem z Bruselu schválila vláda České republiky minulý týden návrh výše uvedeného zákona a zaslala ho ke schválení do parlamentu. Pokud bude zákon schválen, tak podstatnou měrou přispěje k dalšímu zvýšení napětí ve společnosti.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Legalizované udavačství se dotkne všech vrstev společnosti, ale nejvíce soukromě podnikajících občanů a jejich rodin. Soukromník, byť by byl ve své činnosti poctivější než Panna orleánská, leží v žaludku nemalému počtu svých spoluobčanů. A nejsou to zdaleka jen pohrobci komunistů. „Sousedské udávání“ ve značném rozsahu má na území Čech, Moravy a Slezska staletou tradici.

Nebudu se zabývat výtažky z archivů Rakouska-Uherska ani 1. republiky. Po II. světové válce byl v archivech gestapa nalezen zápis ze schůzky šéfa pražského a varšavského gestapa. Ten varšavský si stěžoval, že Poláci jsou vzdorovití a při každé příležitosti jdou Němcům po krku. Šéf pražského gestapa řekl, že Češi, Moravané a Slezané jim svým udáváním velmi pomáhají. A za komunismu, což už jsme někteří prožili na vlastní kůži, to bylo stejné. Mezi dělníky, úředníky, zemědělci, sportovci, prostě všude.

Pokud jste se po listopadu 1989 dostali v archivech ke svým materiálům, určitě jste se nestačili divit, kdo všechno na vás donášel. Piráti, Rekonstrukce státu a další občanská sdružení se už vyjádřila, že zákon je příliš měkký. Chybí jim ochrana anonymů, kteří se ke svému dílu následně přihlásí. Naše tradice a tento zákon mají velkou šanci otevřít Pandořinu skříňku dokořán. Je nutné se bránit, dokud není pozdě!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…