Baránek (Soukromníci): Whistleblowing, zákon o ochraně udavačů a práskačů?

02.01.2023 13:08 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k schválení zákona, který legalizuje udavačství

Baránek (Soukromníci): Whistleblowing, zákon o ochraně udavačů a práskačů?
Foto: SsČR
Popisek: Rudolf Baránek

Údajně pod tlakem z Bruselu schválila vláda České republiky minulý týden návrh výše uvedeného zákona a zaslala ho ke schválení do parlamentu. Pokud bude zákon schválen, tak podstatnou měrou přispěje k dalšímu zvýšení napětí ve společnosti.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Legalizované udavačství se dotkne všech vrstev společnosti, ale nejvíce soukromě podnikajících občanů a jejich rodin. Soukromník, byť by byl ve své činnosti poctivější než Panna orleánská, leží v žaludku nemalému počtu svých spoluobčanů. A nejsou to zdaleka jen pohrobci komunistů. „Sousedské udávání“ ve značném rozsahu má na území Čech, Moravy a Slezska staletou tradici.

Nebudu se zabývat výtažky z archivů Rakouska-Uherska ani 1. republiky. Po II. světové válce byl v archivech gestapa nalezen zápis ze schůzky šéfa pražského a varšavského gestapa. Ten varšavský si stěžoval, že Poláci jsou vzdorovití a při každé příležitosti jdou Němcům po krku. Šéf pražského gestapa řekl, že Češi, Moravané a Slezané jim svým udáváním velmi pomáhají. A za komunismu, což už jsme někteří prožili na vlastní kůži, to bylo stejné. Mezi dělníky, úředníky, zemědělci, sportovci, prostě všude.

Pokud jste se po listopadu 1989 dostali v archivech ke svým materiálům, určitě jste se nestačili divit, kdo všechno na vás donášel. Piráti, Rekonstrukce státu a další občanská sdružení se už vyjádřila, že zákon je příliš měkký. Chybí jim ochrana anonymů, kteří se ke svému dílu následně přihlásí. Naše tradice a tento zákon mají velkou šanci otevřít Pandořinu skříňku dokořán. Je nutné se bránit, dokud není pozdě!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…