Blaha (ODS): Zemanova éra hulvátství, malicherného vyřizování si účtů a lží

11.03.2023 19:44 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k éře Miloše Zemana na Hradě.

Blaha (ODS): Zemanova éra hulvátství, malicherného vyřizování si účtů a lží
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Miloš Zeman se loučí po 10 letech v prezidentském úřadě. Zavzpomínal jsem a sepsal symbolických 10 vzpomínek, kvůli kterým bychom všichni měli být rádi, že jeho éra končí. Byla to éra hulvátství, malicherného vyřizování si účtů a lží. Chybět mi nebude a měli bychom pracovat na tom, aby se nevrátila. Kandidátů na nástupce Miloše Zemana máme víc než dost a rozhodně nemáme vyhráno…

1. Vrávorání u korunovačních klenotů. První skandál způsobil Miloš Zeman krátce po svém zvolení, v květnu 2013. Video jeho nejisté chůze a proslovu, při kterém prezident působil „společensky unaven“, jsme asi viděli všichni. Hrad to svedl na "virózu", účastníci ceremoniálu tu historku vykládají jinak. Byl prostě opilý. Že před tím byl na ruské ambasádě na oslavě, je určitě jen náhoda…

2. Vulgarismy v přímém přenosu. Miloš Zeman je proslulý svými bonmoty i tím, že pro ostré slovo nejde daleko. Když ale v rozhovoru pro Český rozhlas v listopadu 2014 několikrát do éteru zopakoval slovo "kun*a", musel se zastydět snad každý.

3. Skandální osočení Peroutky z adorace nacismu. Během svého projevu u příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi Zeman v lednu 2015 prohlásil, že Ferdinand Peroutka publikoval článek "Hitler je gentleman". Ani po 8 letech Zemanovi spolupracovníci článek nenalezli, což jen potvrzuje rozhořčení příbuzných Peroutky i historiků, že podobný text nikdy nevznikl. Omluva? Tu ve slovníku Miloše Zemana nenajdete.

4. Kritika BIS. Miloš Zeman během svého mandátu neoprávněně kritizoval práci Bezpečnostní informační služby. V roce 2018 dokonce prohlásil, "že jsou to čučkaři". V rozhovoru pro TV Barrandov to tehdy uvedl v souvislosti s tím, že, navzdory tvrzení BIS, v Česku nejsou žádní ruští ani čínští špioni... Abychom za pár let zjistili, kdo stál za výbuchem ve Vrběticích v roce 2014.

5. Kancléř bez prověrky. Vratislav Mynář, jeden z nejbližších spolupracovníků Miloše Zemana, během let nikdy nezískal prověrku Národního bezpečnostního úřadu. A není se čemu divit. Stačí si přečíst pár posledních odhalení auditu a novinářů - milionové účty za bezpoplatkové lovy, které Mynář pořádal v Lánech, hradní stan u jeho lyžařského vleku nebo jeho trestní stíhání ve věci dotačního podvodu. Celá partička, kterou se Miloš Zeman na hradě obklopil, by vydala na knihu. Hororovou.

6. Zeman a krteček v Číně. Během své zahraniční cesty Zeman v čínské televizi prohlásil, že se přijel poučit, jak stabilizovat společnost. Po svém návratu pak slavnostně oznamoval, kolik miliard u nás Číňané investují. Ze slibovaných 230 miliard Česko nakonec získalo jen zlomek a čínské investice naší zemi nic moc nepřinesly. Zato nám jeho cesta přinesla další mezinárodní ostudu.

7. „Shut up, voliči oponenta.“ Ač po svém prvním zvolení v roce 2013 Zeman proklamoval, že chce být „hlasem všech voličů“, společnost během svého působení na Hradě radikálně rozděloval. Po obhájení mandátu dokonce svým kritikům vzkázal, že teď budou muset "zavřít ústa". Masaryk říkal, že demokracie je diskuze. Miloš Zeman to zjevně vidí jinak.

8. Kauza Jiřího Brady. Měl získat Řád Tomáše Garrigua Masaryka jako přeživší koncentračního tábora v Osvětimi. Informoval ho o tom i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Jenže Miloš Zeman se na poslední chvíli rozhodl Jiřímu Bradymu vyznamenání neudělit, protože se tehdejší ministr Herman sešel s Dalajlamou. Jiří Brady byl strýcem ministra Hermana. Malichernost M. Zemana v celé své „kráse“. 

9. "Novinářů je příliš, měli by se likvidovat." Když v roce 2017 Zeman jednal s Vladimírem Putinem, vtipkoval o likvidaci novinářů. Přitom ruští novináři čelí od nástupu Putina ve velkém měřítku pronásledování, výhrůžkám a bohužel i skutečným likvidacím - vraždám. Bratříčkování Miloše Zemana s Putinem po několik dlouhých let a Zemanova otočka po vpádu Ruska na Ukrajinu jen ukazuje, jak fatálně vychýlená byla zahraniční politika Hradu po drtivou dobu jeho úřadu. 

10. Rudé trenky na Hradě. Pamatujete, jak v roce 2015 zavlály na Pražském hradě obří rudé trenýrky? Ty tam vyvěsila skupina Ztohoven v reakci na většinu výše zmíněných skandálů. Vrchol trapnosti pak přišel v červnu 2018, kdy Zeman svolal tiskovou konferenci, aby rudé trenky spálil. To, že tím podle České inspekce životního prostředí porušil zákon, už je jen hořká tečka.
A mohl bych pokračovat daleko za číslo 10. Bohužel… A něco mi říká, že po právě probíhajícím auditu vyplavou na povrch další skandály.
Sbohem a šáteček, pane prezidente. Těšíme se na zítřky, bezpochyby lepší.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.