Blaha (ODS): Ukrajina nebojuje sama. Bojuje s pomocí nás všech

24.02.2023 9:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prvnímu roku války na Ukrajině.

Blaha (ODS): Ukrajina nebojuje sama. Bojuje s pomocí nás všech
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Dnes je to rok od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Rok, který změnil Evropu. Rok, během kterého ruská agrese zabila statisíce lidí a vyhnala miliony Ukrajinců z domovů. Ale taky rok, ve kterém Česká republika ukázala, že je spolehlivým mezinárodním partnerem a hlavně solidární, prozápadní a štědrou společností.

Jsem hrdý na to, že se do pomoci aktivně zapojuje jak naše vláda, tak české firmy i jednotlivci. Pomoc ukrajinským uprchlíkům před válkou momentálně schvaluje 60 procent Čechů, což je více než loni v létě. Češi na vojenskou i humanitární pomoc přispěli několika miliardami korun a stále pomáhají. V roce 2022 jsme dohromady poslali na charitativní účely 9 miliard Kč, nejvíc v historii. A to i přes inflaci a energetickou krizi.

I u nás v Uherském Hradišti a celém Zlínském kraji jsme společně přivítali a poskytli nový domov tisícům ukrajinských uprchlíků, včetně stovek dětí ve školách. Není to samozřejmost a děkuji vám za to.

Z historické zkušenosti naší země z let 1938 a 1968 víme, jaké to je zůstat osamoceni. Nejen proto je naší morální povinností Ukrajině nadále pomáhat – vojensky, finančně i humanitárně. Ukončení války s Ukrajinou jako vítěznou stranou je zásadní pro nás i celou Evropu. Je evidentní, že v případě vítězství Ruska neskončí jeho rozpínavost jen na Ukrajině – naopak by si chtělo podmanit další území ze své bývalé sféry vlivu, včetně nás. Jsem rád, že uplynulý rok dokázal semknout spojence z EU a NATO, kteří takový scénář nedopustí. Viz prohlášení prezidenta Bidena ze schůzky B9, kde se setkal i s Petrem Fialou a znovu potvrdil, že je připraven chránit každý centimetr území NATO.

Ukrajina nebojuje sama. Bojuje s pomocí nás všech, kteří si uvědomují, že je v sázce i naše svoboda. Díky všem, kdo se do podpory a pomoci zapojili a zapojují.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…