Dostálová (ANO): Konec spekulacím s byty na digitálních platformách

19.02.2023 7:35 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nařízení EU o transparentnosti a sdílení údajů v oblasti ubytování v soukromí

Dostálová (ANO): Konec spekulacím s byty na digitálních platformách
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Klára Dostálová (ANO)

České obce a města by měly mít, stejně jako třeba ty německé, právo mluvit do způsobu pronájmu bytů na Airbnb a dalších podobných serverech. Tento způsob ubytování v čase velmi rychle narostl. Jen pro ilustraci: v Praze se takto turistům krátkodobě pronajímá asi 15 tisíc bytů, což odpovídá zhruba polovině kapacity pražských hotelů. Problém spočívá zejména v nedodržování zákonů a také v soužití turistů a místních. Obyvatelé činžáků si totiž často stěžují hlavně na hluk a další negativní jevy spojené s pohybem a častým střídáním turistů v domě. Kritici také často upozorňují na to, že byt není hotel a na rozpory se stavebními a požárními předpisy.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20116 lidí

V průběhu roku 2023 bude Evropským parlamentem a Radou EU projednáváno nařízení, které, a já tomu pevně věřím, konečně zlepší transparentnost a sdílení údajů v oblasti ubytování v soukromí. To by pak mělo vést i ke zlepšení situace v místech, kde se turisté a residenti střetávají ráno a večer na chodbách bytových domů. Vítám, že Komise už na začátku listopadu 2022 vydala návrh nařízení EU, kterým stanoví pravidla pro shromažďování a sdílení údajů.

Osobně považuji za rozumné, že návrh dává státům, městům a obcím možnost, aby si vlastními předpisy regulovaly tyto ubytovací služby. Včetně například možnosti omezení či zákazu. Jsou to totiž vždy obce a města, které musí chránit veřejné zájmy, jako je např. dostupné nájemní bydlení, územní rozvoj, bezpečnost či veřejný pořádek. Tento princip musí být v průběhu legislativního procesu zachován. Domnívám se, že nabídky poskytovatelů, kteří nedodržují právní předpisy související s poskytováním ubytování, by neměly být on-line nabízeny a platformy by měly mít povinnost takové nabídky stáhnout. Tuto věc bude nutno v průběhu legislativního procesu ohlídat a dále vyjasnit.

Je vidět, že na na evropské úrovni se již dávno pracuje. Svůj díl práce ale musí odvést i ČR. A já mám pocit, že ještě o tom ani nezačala diskuse. MMR sice v listopadu velmi potichu vydalo pro stavební úřady metodický pokyn, ve kterém vlastně říká, že poskytovat ubytovací služby v prostorách, které pro tento typ činnosti nejsou zkolaudované je nelegální. Zná ale někdo jasný a veřejný postoj vlády a MMR? A jak se k tomu staví pronajímatelé a samotné zprostředkovací platformy? Vyhovuje nám návrh nařízení Komise EU? Víme, co v oblasti sdíleného ubytování chceme a co nechceme? Začneme na tom už pracovat?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S extrémním znepokojením sledujeme zprávy z Palestiny

4:34 Budoucnost: S extrémním znepokojením sledujeme zprávy z Palestiny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce v Gaze.