Fiala (SPD): Zvýšit věk odchodu do důchodu na 68 let je asociální zrůdnost

19.02.2023 16:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zvýšení věku odchodu do důchodu a zdravotní kondici českých seniorů

Fiala (SPD): Zvýšit věk odchodu do důchodu na 68 let je asociální zrůdnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala

Naprosto odmítáme, aby se zvýšil věk odchodu do důchodu na 68 let, jak navrhuje Fialova vláda! Plánované prodloužení věku odchodu do důchodu zaviní růst počtu seniorů s psychickými problémy, řekl Právu a Novinkám primář Geriatrické kliniky VFN v Praze Tomáš Richter. V 65 letech podle něj přichází zlom, průměrný český senior už ve věku 68 let trpí řadou chronických nemocí. Imunolog Ilja Stříž míní, že kondice českých seniorů bývá horší než u jejich vrstevníků například ve Skandinávii.

„Věk 65 let je zlomový, dochází k rychlému snižování fyzických a psychických sil a rychle narůstá nemocnost. Zvyšuje se výskyt tzv. civilizačních nemocí, jako je arteriální hypertenze, ischemická choroba srdeční, cévní mozková příhoda, diabetes,“ popsal Richter.

Navíc výrazně roste riziko onkologických onemocnění. Mezi časté problémy seniorů dále primář řadí i parkinsona, demenci, artrózu kyčelních a kolenních kloubů. Starší lidé trpí také častějšími úrazy při pádech, zlomeninami krčku stehenní kosti, zápěstí a obratlů.

„Nesmíme zapomenout ani na zhoršení smyslového vnímání, poruchy zraku i sluchu. U seniorů 65+ klesá výkonnost imunitního systému, tedy zvyšuje se frekvence respiračních onemocnění, zánětů močových cest, je větší riziko pro pásový opar. Nicméně pro seniora 65+ je typické, že netrpí pouze jednou či dvěma chorobami, ale vždy kombinací výše uvedených,“ doplnil Richter.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20110 lidí

Významným problémem se stává demence, jejíž výskyt se rapidně zvyšuje od 65. roku. „Vždy jde o kombinaci několika faktorů. Dnes víme, že vysoce rizikový je vysoký krevní tlak, parkinson a další tzv. neurodegenerativní onemocnění, ateroskleróza, abúzus alkoholu,“ vysvětlil primář. „Průměrný český senior ve věku 68 let je typicky polymorbidní (trpí řadou chronických nemocí) a péče o zdraví je tzv. na plný úvazek,“ řekl Richter.

Podle něj jsou nutné časté kontroly u praktického lékaře, kardiologa, ortopeda, neurologa, internisty, onkologa, nefrologa, hematologa, diabetologa, gastroenterologa. Také jsou třeba častější laboratorní náběry, rentgenová vyšetření, sonografie, CT, magnetická rezonance, endoskopické zákroky, tedy gastroskopie, koloskopie.

I z toho důvodu je proto podle něj výkonnost člověka ve věku od 65 let ve srovnání s jeho kolegou ve středním věku snížena obvykle po fyzické i psychické stránce. „Domnívám se, že s prodloužením věku odchodu do důchodu značně naroste počet nemocných s psychickými problémy, protože prostě nebudou stíhat,“ poznamenal primář. Očekává tím pádem také zvýšení počtu pracovních neschopností, invalidních důchodů. To podle něj zatíží zdravotnický i sociální systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice